Борщ у спадщині ЮНЕСКО, аудіогіди українською, 300-річчя Сковороди: у Мінкульті підсумували 2022 рік

01 Січня 2023, 15:10
Підписання меморандуму про співпрацю між Лувром, МКІПом та посольством України 300
Підписання меморандуму про співпрацю між Лувром, МКІПом та посольством України

У Міністерстві культури та інформаційної політики (МКІП) назвали головні досягнення за 2022 рік та визначили основні цілі на наступний.

Про це йдеться у звіті, опублікованому на сайті Мінкульту.

«Ми відкрили культурний фронт, захищаємо тил, тримаємо оборону, наступаємо, налагоджуємо тісні міжнародні контакти і щодня спільними зусиллями його зміцнюємо. За нами сила та перемога. Вірю, що наступного року нас чекають нові перемоги, а спільна мрія цілої країни обов’язково здійсниться», — заявив Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України.

Як зазначили у підсумках роботи міністерства, завдяки співпраці МКІП з міжнародними партнерами запровадили санкції проти рф в сфері медіа та культурі, зокрема:

  • понад 100 великих міжнародних організацій та іноземних закладів культури відмовилися від співпраці з росіянами;
  • понад 100 російських діячів культури та пропагандистів потрапили в санкційний список України.

За 2022 рік реалізували понад 2500 мистецьких акцій та проєктів за кордоном на підтримку України. Згадали у міністерстві також про аудіогіди українською, які були запущені у низці відомих музеїв світу.

Лувр, МКІП та посольство України підписали меморандум про співпрацю

Україна взяла участь в провідних міжнародних виставках та організувала безпрецедентні виставкові проєкти: 59-й Венеційській бієнале сучасного мистецтва, вперше представлено Український павільйон Planeta Ukrain на Трієнале в Мілані, MIDA 2022 у Флоренції, український модернізм в Музеї Тиссен-Борнеміса «В передчутті шторму».

Національні мистецькі колективи та театри провели понад 500 концертів за кордоном, зокрема відбулося світове турне Ukrainian Freedom Orchestra.

Ukrainian Freedom Orchestra

Активно працювали і українські видавці: національні стенди були представлені на книжкових ярмарках в Болоньї, Парижі, Лондоні, Варшаві, Франкфурті. А Український інститут книги під патронатом Першої леді Олени Зеленської реалізував проєкти «Книжки без кордонів», «Українським дітям – українську книгу»: понад 1 млн книжок від видавців для дітей українців в країнах ЄС, реалізовано проєкт «Українські книжкові полиці» в бібліотеках у понад 20 країнах світу.

Пригадали у міністерстві й про те, що у 2022 році Україна відзначила 150-річчя Соломії Крушельницкої та 300-річчя Григорія Сковороди.

Визначною подією стало внесення елементу «Культура приготування українського борщу» до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони. Також у міністерстві відзначили, що до Комітету ЮНЕСКО подали номінаційне досьє для включення історичного центру Одеси до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за прискореною процедурою.

У Мінкульті повідомили, що для збереження культурної спадщини з понад 50 музеїв та заповідників евакуювали більше ніж 140 тисяч експонатів та культурних цінностей, а 30 пошкоджених музеїв законсервували до зими. Понад 120 тонн гуманітарної допомоги через штаб порятунку спадщини доставили в 230 музеїв та бібліотек України.

Загалом за рік зафіксували пошкодження понад 1100 об’єктів культурної інфраструктури в Україні внаслідок російської агресії, також верифікували руйнування та пошкодження 171 пам’ятки культурної спадщини, 146 об’єктів цінної історичної забудови, 58 монументів та творів мистецтва.

У 2023 у Мінінстерсві культури та інформаційної політики планують запустити Фонд з відновлення культурної спадщини (100 об'єктів). Також ставлять ціль продовжити гастрольну діяльність українських колективів, провести провести масштабні виставкові проєкти та сезони української культури в європейських країнах.

Український стенд на Франкфуртському книжковому ярмарку

Роблять акцент і на «Євробаченні-2023», яке під українським прапором прийматиме Ліверпуль. Там хочуть провести вуличні акції, виставкові та мультимедійні проєкти.

Щодо фінансового забезпечення, то у міністерстві зазначили, що планують залучити 1% коштів з бюджетів міністерств культури країн ЄС та G7, 5 мільйонів євро через гранти Креативної Європи, 7,5 мільйона доларів від ЮНЕСКО на пошкоджені пам'ятки та 1 мільйон євро на реєстр музейної спадщини від Польщі.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024