У Рівному відзначили лауреата Мистецької премії імені Тараса Силенка

30 Грудня 2022, 14:23
Андрій Ляшук, Юрій Яцика та Назар Волощук 1525
Андрій Ляшук, Юрій Яцика та Назар Волощук

У Рівному обрали переможця Мистецької премії, яку заснували на честь відомого кобзаря Тараса Силенка.

Про це повідомив голова Всеукраїнського об'єднання «Мистецький Вектор» Юрій Яцика на своїй сторінці у фейсбук.

За його словами, Тарас Силенко для багатьох був наче братом. У пам'ять про нього та задля того, аби його справа жила, вирішили заснувати Мистецьку премію на його честь. Всеукраїнське об'єднання «Мистецький Вектор» – організація, що була створена спільно з Тарасом.

«Тарас був живим представленням мандрівного кобзаря, палким прихильником української традиції та світоглядної мудрості українського народу, збирачем та відновлювачем історичних пісень, дум, балад... Тараса можна побачити в українському кіно – він грав самого себе. Бо кобзарство – було його пожиттєвим кредо. Тарас був багатогранний, але водночас неординарною особистістю», – написав Юрій Яцика.

Також Юрій повідомив, що нещодавно у Києві відбулася презентація книги «Тарас Силенко, співець непримиренної України», де зібрані спогади багатьох людей про великого українського кобзаря. А у місті Богуслав, що на Київщині, одна з вулиць тепер матиме ім'я Тараса Силенка.

Лауреата премії визначали вперше. Основне змагання відбувалося між двома учасниками: Назаром Волощуком та Андрієм Ляшуком.

«Два достойних кандидати. Сильні виконавці. Кожен має власну харизму. Але вибір є вибір», – зазначив голова журі Василь Лютий (Живосил Лютич).

За підсумком обговорень та голосування переможцем і лауреатом Мистецької премії імені Тараса Силенка став відомий рівнянин Андрій Ляшук. Почесну відзнаку Премії отримав не менш визначний рівненський бандурист Назар Волощук.

До складу журі входили:
  • Живосил Лютич, він же Василь Іванович Лютий (голова журі) — український бандурист, народознавець, рок-музикант, композитор, автор музичних творів;
  • Вільгуцька Ольга Степанівна – Заслужена працівниця культури України, членкиня Національної спілки кобзарів України, викладачка-методистка вищої категорії Львівської музичної школи №1 ім. А. Кос-Анатольського, членкиня журі Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів, лауреатка Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів, композиторка;
  • Компаніченко Тарас Вікторович — український культурний діяч, кобзар, бандурист і лірник, очільник гурту «Хорея Козацька», Народний артист України;
  • Харитон Ігор Миколайович – завідувач кафедри хорового диригування Інституту мистецтв Рівненського державного гуманітарного університету, кандидат філософських наук, доцент, керівник чоловічого вокального ансамблю «Браво».

Особливу подяку голова «Мистецького Вектора» висловив Тарасу Компаніченку та Василю Лютому, які захищають Україну на фронті. Василь наразі перебуває у шпиталі, тож Юрій Яцика побажав йому якнайшвидшого одужання. 
«Подія відзначення поєдналася з вечором згадки про Тараса Силенка. На заході були присутні друзі – рівненські митці, що свого часу брали участь у спільних заходах, коли Тарас приїздив до Рівного. Але найбільшою для мене приємною зустріччю був приїзд Святослава Силенка – сина Тараса Силенка. Святослав гідно наслідує кобзарську майстерність та справу батька», – повідомив Юрій Яцика.
Також Юрій Яцика нагадав, що Святослав Силенко збирає кошти до встановлення пам'ятника на могилі Тараса. Охочі долучитися можуть переказати кошти на цей рахунок. 
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024