Три світлини про Україну увійшли до рейтингу найкращих фото 2022 року від The Guardian

29 Грудня 2022, 11:30
Фото: Дмитра «Ореста» Козацького з «Азовсталі», яке увійшло до рейтингу найкращих від The Guardian 519
Фото: Дмитра «Ореста» Козацького з «Азовсталі», яке увійшло до рейтингу найкращих від The Guardian

На сайті видання The Guardian опублікували найкращі фотографії 2022 року, три з них – про Україну. 

До рейтингу, опублікованого 28 грудня, увійшли знімки: фотографа The Washington Post Сальвана Джорджеса, захисника «Азовсталі» Дмитра «Ореста» Козацького та харківського фотокореспондента Сергія Бобока.

Окрім фотографій, The Guardian опублікувало також історії створення цих фото.

Фото: Сальван Джорджес. The Washington Post, Getty Images

Сальван Джорджес. Емоційне прощання на залізничному вокзалі, Одеса, Україна. 

«5 березня я був у Харкові, коли почалася війна; на 11 день я доїхав до Одеси. Вокзал кишів жінками, дітьми та людьми похилого віку. Я запитав чиновника, хто ці люди, мені сказали – біженці з Маріуполя та Херсона. Наближався потяг, і люди відчайдушно кинулися до дверей. Усе світло було вимкнено, щоб не потрапити в ціль. Я йшов по перону, коли побачив світло з одного вікна. Там був чоловік, який емоційно прощався з жінкою, яка піднялася на борт. Я відклав камеру. Це може бути їхнє останнє прощання: я не маю права його переривати. Але чоловік кивнув, тож я почав фотографувати. Я помітив, що плачу перед камерою. Коли потяг рушив, він супроводжував вздовж платформи. Коли він перестав встигати за ним, він повернувся до мене зі сльозами на очах. Ми стояли разом мовчки», – поділився спогадом фотограф.

Дмитро Козацький. Солдат на оточеному металургійному заводі «Азовсталь», Україна.

Як написали у виданні The Guardian про це фото, 16 травня, через кілька днів після того, як Росія вторглася в Україну, Маріуполь – портове місто з населенням 430 000 осіб на південному сході країни – опинився в оточенні. Обстріли були безжальними з першого дня, і до 2 березня російські війська були лише за кілометри. 

Страждання жителів міста стали однією з визначальних історій війни. Під час багатомісячної облоги міста загинули тисячі людей, місто майже повністю знищили. На металургійному комбінаті «Азовсталь» сховалися останні осередки опору Маріуполя. У тунелях, печах і складах заводу разом ховалися солдати та сотні мирних жителів. 17 травня вони були змушені здатися. Перед тим, як вони це зробили, Дмитро Козацький, фотограф і солдат полку «Азов», завантажив свої знімки з оточення (включно з цим) у соцмережі з проханням поширювати їх якомога ширше. Козацького звільнили в результаті обміну полоненими у вересні.

Фото: Сергій Бобок. AFP

Сергій Бобок. Молодята святкують серед руїн Харкова, Україна.

«3 квітня я був з сім’єю вдома в Харкові, де залишався з початку війни. Раніше працював у зоні бойових дій, але це було інше – людей вбивали на вулицях мого міста. На фото ми бачимо Анастасію Грачову та Антона Соколова – обидва працюють у сфері охорони здоров’я. У перші дні вторгнення вони лікували людей, які залишилися в місті. Потім стали волонтерами і допомагали забезпечувати жителів ліками, які їх потребували. Вони зустрічалися два роки, але в кінці лютого Антон зробив пропозицію. Їхня весільна церемонія відбулася на станції метро «Університет», яку використовували як укриття. Фотосесія проходила серед зруйнованих будівель у центрі міста. Це фото про кохання – наше бажання бути поруч у часи небезпеки. Я знову і знову бачив це в Харкові: батьки ховали дітей від бомбардувань; сусіди допомагають один одному; лікар, який два тижні жив у лікарні, щоб допомогти якомога більшій кількості постраждалих. Але це також світлина про стійкість і незламність харків'ян, незважаючи на смерть, руйнування та величезні втрати», – зазначив Сергій Бобок.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024