Символізм чи неповага: як відреагував світ на вбрання Зеленського під час візиту до США

22 Грудня 2022, 18:08
Володимир Зеленський та Джо Байден. Фото з офіційної сторінки Володимира Зеленського у Instagram 3804
Володимир Зеленський та Джо Байден. Фото з офіційної сторінки Володимира Зеленського у Instagram

21 грудня президент України Володимир Зеленський прибув до Сполучених Штатів Америки, де зустрівся з очільником країни – Джо Байденом. Наступного дня Зеленський виступив перед Конгресом США.

Чимало уваги усіх, хто слідкував за подією, привернуло недотримання офіційного дрес-коду президентом України. Вже вкотре думки людей про вибір одягу української делегації розділилися. Зібрала коментарі медіа, користувачів мережі та експертів журналістка Район.Культура.

Фото з офіційної сторінки Володимира Зеленського в Instagram

«Зеленський продемонстрував стійку непокору України светром із круглим вирізом і штанами карго», – з таким заголовком вийшла стаття у виданні The New York Times.

На думку авторки матеріалу, мілітарі-стиль глави держави – це символ його відданості українським бійцям, всьому нашому народу та певний посил для ворога у кремлі.

«Війна ще далека від завершення. Таким було повідомлення президента України Володимира Зеленського, коли він вийшов на галявину Білого дому. Зеленський є лідером в час війни і він стежить за тим, щоб будь-хто, хто на нього подивиться, одразу це розумів», – переконані у The New York Times.

Зазначили у виданні й про те, що такий образ Володимира Зеленського контрастував із вибором одягу подружжя Байденів: темно-синім костюмом президента США з краваткою у жовто-синю смужку на знак поваги до національних кольорів України та небесно-блакитним пальтом Джилл Байден.

с

 

Фото з офіційної сторінки Володимира Зеленського в Instagram

А от фінансовий оглядач Пітер Шифф не надто задоволений зовнішнім виглядом президента України.

«Я знаю, що йде війна, але Зеленського не обстрілюють. Він прилетів до США на борту приватного літака уряду США, прибув до Білого дому на позашляховику з водієм, але з’явився у світшоті. Це краще, ніж футболка, але я все одно підтримую належний одяг — це костюм», – написав він у Twitter.

Раніше Пітер Шифф вже висловлював свою негативну думку про образ Зеленського, коли президент України звертався до Конгресу США онлайн у березні 2022 року й був одягнений у футболку кольору хакі з логотипом ЗСУ.

Звернули увагу на рішення президента щодо вбрання і члени Конгресу. Конгресмен Метт Ґетц із Флориди, який виступав проти додаткової допомоги Україні та залишався сидіти під час овацій, похвалив позицію лідера України.

«Я запитала Ґетца, чи вважає він щось у промові переконливим. «Мені сподобався вибір одягу», — каже він. (Він каже, що це не змінило його думки щодо допомоги Україні. На запитання, чому був присутній, він відповів, що це було з поваги до Зеленського)», – написала у Twitter редакторка видання The Dispatch Хейлі Берд Вілт.

Фото з офіційної сторінки Володимира Зеленського в Instagram

«Зеленський прибув до Білого дому, щоб вимагати більшої підтримки, ніж 45 мільярдів доларів у загальному законопроєкті. За 45 мільярдів доларів проявіть трохи поваги та візьміть в оренду костюм», — зазначив у Twitter Венделл Хусебо, автор консервативного новинного сайту Breitbart.

«Зеленський може позувати в модних журналах під час війни, але він одягає «воєнний кежуал» до Білого дому?» – запитала у Twitter письменниця і блогерка В. Ф. Кастро.

Ведучий Fox News Джон Робертс сказав під час ефіру, що ніколи не бачив, щоб хтось з’являвся в Білому домі в тому ж одязі, у якому буквально вчора був на передовій лінії війни, у Бахмуті.

«За останні 24-48 годин Зеленський надзвичайно багато пересувався, і він справді став обличчям опору російській армії в Україні, а також у всьому світі, і сьогодні продовжує бути таким, яким ми бачили його протягом останніх 300 з гаком днів», – зазначив Джон Робертс.

Сам Володимир Зеленський, за повідомленням Крістофера Міллера, у інтерв’ю Financial Times заявив, що продовжуватиме носити такий одяг, відмовившись від костюма до закінчення війни. Він додав, що поки залишить свою бороду.

У виданні Insider Business розповіли, що глава України часто обирає собі вбрання від американського бренду M-TAC.

«У травні светр став настільки популярним, що всі запаси розкупили і продавець пообіцяв поповнити їх тільки після української «перемоги». Один із власних светрів M-TAC Зеленського продали на аукціоні в Лондоні за 11 тисяч доларів», – зауважили в Insider Business.

А от до США Володимир Зеленський завітав у світшоті з вишитим гербом від бренду луцької дизайнерки KateLab.

Читайте також: Зеленський носить патріотичні футболки від луцької дизайнерки

Фото з офіційної сторінки Володимира Зеленського в Instagram

Доцільність вибору саме такого стилю одягу українською делегацією прокоментувала кандидатка історичних наук, експертка центру «Дипломатія: міжнародні відносини, етикет, «протокол» при університеті імені Тараса Шевченка Марина Марцинюк.

«Починалося все з історичного контексту ― з 1815 року та Віденського конгресу. Тобто базовим правилам дипломатичного етикету близько 200 років. Основною засадою протоколу є дотримання дипломатичного принципу міжнародної ввічливості, тобто поваги до всього, що символізує і представляє державу. Сьогодні нашу державу представляє війна. І ми мусимо це відображати у протокольних реаліях. Ми не вибираємо сьогодні ні одяг, ні правила, ми відмовляємося від церемоніальної частини протоколу, яка офіційно прийнята. Нам сьогодні не до церемоній і дрес-кодів. Добре, що ми витримуємо хоч якусь протокольну частину, адже є певні юридичні зобов’язання і є норми ввічливості. Тут у нас відстань ― де закінчується ввічливість, а де починаються обов’язкові юридичні норми. Треба пам’ятати, що основна функція протоколу ― забезпечити суверенну рівність та мирне співіснування держав. Тобто якщо функція виконується у флісці або у смокінгу ― нам немає різниці. Головне ― виконати функцію. Функція «краси», тобто забезпечення рамки, є вторинною. А наповнення рамки є первинним: суверенна рівність, визнання держави, встановлення дипломатичних відносин або їх розірвання тощо. Про ввічливість говоримо в останній момент», – зазначила Марина Марцинюк у коментарі для Українського радіо.

Одяг в стилі мілітарі обрав на зустріч і голова Офісу президента Андрій Єрмак, а от очільник Міністерства зовнішніх справ Дмитро Кулеба з’явився у сорочці, кардигані, штанах і кросівках. 

Фото з офіційної сторінки Володимира Зеленського в Instagram

Користувачі соцмереж відреагували на це бурхливо. В деяких дописах порівнювали Зеленського з Черчиллем, коли той так само ігнорував звичний дрес-код для зустрічей під час Другої світової війни. А в деяких – іронізували з приводу вбрань та залишали жартівливі коментарі.

«Перепрошую, та на заходах таких, як цей, є один прийнятний дрес-код: коли ви зустрічаєтеся з Володимиром Зеленським, одягайте зелене», – зауважив історик та експерт із російської пропаганди доктор Ієн Гарнер у Twitter.

«Байден не може бачити Зеленського через його камуфляж», фото у Twitter поширив Flint

Фото поширила у Twitter Galina Gayduk

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39