Благодійні та патріотичні акції, екскурсії та фестивалі: як пройдуть новорічно-різдвяні свята у Луцькій громаді

22 Грудня 2022, 15:38
Луцьке тріо ялинок 2141
Луцьке тріо ялинок

Ялинка Незламності, резиденція святого Миколая, благодійні акції, мистецькі заходи та різдвяні екскурсії: так відзначатимуть новорічно-різдвяні свята у Луцькій громаді.   

 

Під час розширеної наради про підготовку та проведення у Луцькій міській територіальній громаді новорічно-різдвяних заходів у 2022-2023 роках доповідала начальниця організаційного відділу Олена Барська.

«Кілька днів тому у нашій громаді, як і в усій державі, розпочався новорічно-різдвяний сезон. В умовах війни, економічної, соціальної та енергетичної нестабільності, попри усі негаразди, у сотнях населених пунктів України відкрились новорічні ялинки та різдвяні ярмарки. У нашій громаді свята розпочались з громадської акції «Ялинка Незламності» на Театральному майдані 19 грудня. У цей же день відбулась традиційна благодійна акція «Миколай пам’ятає про всіх», – зазначила Олена Барська.

За її словами, 228 дітей з особливими потребами цьогоріч отримали подарунки. Також відбулась щорічна благодійна акція «Щедрий, добрий Миколаю, дуже я тебе чекаю» для 50 творчо обдарованих дітей з-поміж дітей-сиріт, дітей з особливими потребами та дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. У Палаці культури міста Луцька відкрилася резиденція святого Миколая та виставка переможців щорічного конкурсу дитячого малюнка «Місто Святого Миколая».

Загалом понад півсотні заходів організовано у цьому році для дітей, молоді та дорослих: мистецьких, спортивних, пізнавальних, соціальних, патріотичних. Більшість з них – для соціально вразливих категорій громадян.

Начальниця організаційного відділу Олена Барська розповіла, що департамент культури підготував традиційні та добре відомі лучанам творчі проєкти і заходи: 

  • «Вулиця Різдвяних янголів» (з 19 грудня), 
  • «Різдвяна майстерня» (20 грудня), 
  • музичні дійства «Теплі мелодії Різдва» в Луцькій музичній школі № 2 (23 грудня),
  • «Неповторна мить Різдва» в Луцькій музичній школі № 1 імені Фредерика Шопена (24 грудня), 
  • фестиваль вертепів «З Різдвом Христовим!» (8 січня), 
  • концерт народного аматорського духового оркестру Палацу культури міста Луцька (10 січня),
  • фестиваль «Різдвяні піснеспіви» (15 січня), 
  • танцювальний марафон «Різдвяні зірочки» (21 січня).

«Протягом періоду новорічно-різдвяних заходів, що триватимуть до 22 січня, Луцька міська рада у співпраці з благодійними фондами та громадськими організаціями планує провести соціальні та благодійні заходи для більше, ніж 3 тисячі дітей, серед яких діти загиблих захисників України, діти з інвалідністю, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування та діти, які опинились у складних життєвих обставинах. Лише з 17 по 21 грудня проведено 19 заходів та вручено подарунки понад тисячі дітей. Сьогодні відбудуться ще 3 благодійні заходи», – наголосила вона.

За сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» з 20 до 24 грудня організовано новорічні заходи для дітей військовослужбовців Збройних сил України та інших військових формувань, які беруть безпосередню участь у бойових діях, дітей, чиї батьки зникли безвісти під час перебування в районах виконання бойових завдань на території України, дітей, чиї батьки є добровольцями добровольчих формувань. Заходи, що спільно організовані Фондом та департаментом освіти, відбудуться в Палаці учнівської молоді Луцька та у Волинському облмуздрамтеатрі.

Постійними партнерами благодійних різдвяних і новорічних заходів є благодійний фонд «Дитяча місія. України» та громадські організації «Ми плюс» і «Джерело життя». Управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з цими організаціями проводить ряд святкових заходів для 1500 дітей різних соціальних категорій, зокрема й щорічну акцію «Чужих дітей не буває».

Служба у справах дітей міської ради під час організованих святкових дійств вручатиме гуманітарну допомогу та продуктові набори 200 діткам.

«Без уваги не залишається молодь нашої громади. Департамент молоді та спорту підготував для них низку спортивних, розважальних, інтелектуальних заходів. Уже проведено Благодійний забіг Святих Миколаїв, Всеукраїнський дебатний літературний турнір «Новорічний кубок 2022». Сьогодні стартують традиційні заходи: благодійний турнір з художньої гімнастики та відкритий чемпіонат з плавання «Новорічні призи Луцької міської ради», в яких візьмуть участь 500 учасників», – поінформувала Олена Барська.

Для учнів загальноосвітніх навчальних закладів в Палаці учнівської молоді проведено цикл новорічних свят, вручено 1,5 тисячі подарунків. Також святковий захід проведено для учнів Навчально-реабілітаційного центру.

Екскурсії «Різдвяний Луцьк», а також гастрономічні екскурсії пропонуватиме жителям громади та гостям нашого міста управління туризму та промоції міста.

Святкові, патріотичні заходи проводяться у цей період і у старостатах нашої громади. Зокрема, у Княгининівській школі мистецтв – концерт «Красне сяйво Різдва» та виставка дитячих малюнків; в Центрі культури «Княгининок» 30 грудня відбудеться конкурс колядок та щедрівок «Зійшла зоря чудна», у клубах сіл Брище, Іванчиці, Сирники – вернісаж колядок.

Завершиться новорічно-різдвяний сезон 22 січня мистецьким заходом «Різдвяна заметіль».

«Луцьк цьогоріч прикрашений по-особливому. Ситуація вимагає проведення енергоощадних заходів, а дух Різдва і Нового року більш патріотичний, ніж святковий, але від того не менш затишний. Щиро дякуємо Збройним силам України, батальйонам територіальної оборони, іншим військовим формуванням за можливість святкувати Різдво та Новий рік. Щиро дякуємо енергетикам, які зробили усе можливе, аби свято прийшло у кожну родину», – зазначила вона.

Перелік усіх новорічно-різдвяних заходів, які можуть відвідати жителі громади та гості міста, розміщено на офіційному сайті міської ради та фейсбук-сторінці. Однак в програмі можливі зміни.

Новорічні заходи пройдуть із дотриманням умов безпеки під час повітряних тривог та дотриманням законодавства України в частині запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024