«Калейдоскоп життя»: у Рівному відкрили виставку фотоколажів

21 Грудня 2022, 12:36
Відкриття виставки Олексія Потянка «Калейдоскоп життя» 826
Відкриття виставки Олексія Потянка «Калейдоскоп життя»

У Рівному презентували експозицію відомого фотохудожника Олексія Потянка «Калейдоскоп життя».

Захід відбувся 20 грудня у Рівненському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти. Більше про зразки унікального мистецтва фотоколажу дізналася журналістка Район.Культура.

Олексій Потянок – член рівненського фотоклубу «Простір фото», Національної спілки фотохудожників України. Має більше 50-ти нагород та відзнак на міжнародних та вітчизняних фотоконкурсах.

Нова виставка фоторобіт митця відрізняється від звичних портретів та репортажних світлин. Неординарне поєднання фотографій та дизайнерських елементів автор назвав фантасмагорією. Представлені на виставці роботи – це зібрання колажів за двадцятирічний період праці автора.

«Вперше я проводив цю виставку в листопаді цього року у Львові. Там є така кав’ярня-музей фотографії «Фіксаж». Я спілкуюся з різними фотографами, зокрема і з Валерієм Лещинським, київським фотомитцем. Він постійно робив виставки в Києві, потім у Львові. Це його ідея – провести таку виставку. Саме він обирав для неї колажі», – розповів Олексій Потянок.

За словами фотохудожника, основою колажів є реальні фото людей чи елементів, доповнені графікою. Сюжети різноманітні: деякі колажі сатирично-гумористичні, а деякі мають глибокий філософський зміст.

Зображена на одній з картин дівчинка на тлі труб – намагання автора порушити тему проблем в сфері екології. Ще один колаж під назвою «Телезомбі» демонструє вплив надмірного перегляду телепрограм на людину.

«Ця робота називається «Сон сепаратиста». Сюжет присвячений війні, коли вона починалася на Донбасі. Цей танк – старий монумент, який колись стояв біля «Пивзаводу». Його вже демонтували. Бувають такі моменти, коли у творчості щось передбачаєш», – прокоментував фотограф одну зі своїх робіт.

«Звуки музики» – колаж, який Олексій створював поетапно. За словами митця, спершу він помітив, як у калюжі відображається стара будівля, а потім знайшов потріскану стіну. Окремо вдалося зафіксувати на світлині міма, який грає на інструменті. Тоді з’явилася ідея – додати до колажу фото танцюристів. Один з них – рівнянин Іван Сівак – заслужений майстер спорту України зі спортивних танців на візках з ураженнями опорно-рухового апарату.

«Коли ти допрацьовуєш сюжет, в якийсь момент здається, що вже все зробив, а потім раз у раз додаєш ще якісь елементи. Іноді це зможе займати декілька років», – зазначив Олексій Потянок.

Один із прикладів вдосконалення роботи – яскравий колаж, на який фотограф додав медичну маску, як символ початку пандемії коронавірусу.

За словами автора, зазвичай є певний задум, який він намагається розкрити за допомогою різних інструментів, щоб змоделювати життєві ситуації та явища та водночас занурити глядача у щось казкове. Втім, іноді ідея з’являється спонтанно й фотохудожник вдається до імпровізації.

«Переважно ці роботи отримують нагороди десь за кордоном. На першому місці – Польща. Я багато разів брав участь у конкурсах там і перемагав. За кордоном значно більше авторів, які працюють в цьому стилі. Але там є така річ, яку я помічав – колажі можуть бути зроблені більш досконало, я дивувався, що перемагаю якихось відомих фотографів, у яких є цілі студії, десяток людей, які обробляють для них фото. Та попри все там цінують ідею. Якщо вони бачать, що є задум, то картинка не настільки важлива, навіть якщо вона не дуже складна. Має бути якийсь основний персонаж й ідея, щоб той, хто дивиться, про щось задумався. Буває, що ти одне хотів сказати цією роботою, а в людини є інша версія. Це дуже цікаво», – зауважив фотограф.

Як повідомив автор, йому приємно отримувати коментарі про свої колажі й дізнаватися, які думки та асоціації виникають у глядачів чи журі на конкурсах.

«Я постійно щось роблю, переробляю. З часом воно тебе вже не влаштовує, тобі здається, що воно перестає бути актуальним. Один з відомих фотографів сказав, що актуальність мистецтва фотографії можна перевірити, коли пройде певний час: через 10 чи через 50 років», – розповів Олексій Потянок.

Окрім фотомистецтва, автор виставки захоплюється і музикою. Разом із бардами Валентиною Слуквіною та Юрієм Матвійчуком вони заспівали для відвідувачів виставки кілька пісень та романсів.

Олексій Потянок також зазначив, що створював проєкти не тільки в приміщеннях. Під час роботи з соціально-екологічною темою вішав роботи на деревах, на даху будинку, але ніколи не міг подумати, що одна із виставок відбудеться саме в Інституті післядипломної освіти. Фотохудожник припустив, що це не остання виставка його робіт на цій локації, адже він має намір у майбутньому експонувати там зокрема свої репортажні світлини.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024