Рівнян запрошують на унікальну культурну подію «ТКАЦТВО.UA»

19 Грудня 2022, 16:54
Фото ілюстративне 776
Фото ілюстративне

У Рівному в рамках Всеукраїнського мистецького проєкту пройде культурна подія про давнє українське ремесло – «ТКАЦТВО.UA».

Про це повідомили на сайті Рівненського обласного центру народної творчості. 

Ткацька традиція активно розвивалася на Поліссі навіть в період індустріального і технологічного прогресу, а її символами є відомі в регіонах постаті двох Ганн – Ганни Верес з Київського Полісся та Ганни Леончук із Рівненського Полісся.

За словами організаторів, в період війни відчуття власної культурної ідентичності українців найбільш загострене – народні традиції, культурна спадщина, духовний спадок є саме тим аспектом, який привертає увагу світу, але й виокремлює себе основною мішенню ворога-окупанта, завдання якого – знищити світогляд українського етносу. Тому зараз особливо важливо зберегти та продовжити свої традиції, серед яких є традиція одного із найдавніших ремесел українців – ткацтва.

«У рамках партнерської діяльності щодо дослідження та вивчення ткацької традиції на Поліссі, а також творчого спадку згаданих постатей ткацької традиції КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник та КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» РОР поставили за мету знайти повну інформацію про розвиток ткацтва на Поліссі, збереження та подальший розвиток ткацької традиції в громадах, серед майстрів народної творчості, впровадження ткацької традиції в сучасне виробництво та вітчизняну модну індустрію. Крім того, знайти повну інформацію про діяльність мисткинь, а також підготувати дані матеріали для висвітлення в рамках проведення ряду активностей», – розповіла директорка КЗ Рівненський обласний центр народної творчості Рівненської обласної ради Ірина Рачковська.

Тож в рамках проєкту в Рівному пройдуть такі заходи:

  • 22 грудня 2022 року о 12 год – виставка-презентація творчої спадщини Ганни Верес та Ганни Леончук у головному храмі м. Рівне – Свято-Покровському соборі, що є для рівнян символом української незалежності та духовного відродження в день Святої Ганни, яка вважається покровителькою жіночих ремесел, та безпосередньо ткацтва, із залученням керівництва області, духовенства Православної Церкви України, громадськості, митців тощо.
  • 23 грудня 2022 р. о 12 год в МБК «Текстильник» – проведення символічної культурно-мистецької події «Відкриття ткацького сезону на Поліссі» із залученням майстринь народної творчості, носіїв ткацької традиції, студентів, мотивованої громадськості тощо з метою вивчення та дослідження ткацької традиції, апробації ремесла, розвитку власних творчих здібностей та навичок у напрямку народного мистецтва;
  • 23 грудня 2022 р. о 12 год в МБК «Текстильник»  (паралельна локація)- проведення свята національного костюму «Поліський вимір» з метою популяризації вивчення та відтворення народних практик створення одягу на основі традицій культурної спадщини українців, впровадження ткацької традиції у створення сучасних брендів та колаборації із інноваційними технологіями створення одягу. 
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024