Поетка Анна Луцюк читала у Луцьку вірші з майбутньої збірки

19 Грудня 2022, 15:11
Анна Луцюк у Луцьку 748
Анна Луцюк у Луцьку

Поетка й культурна менеджерка Анна Луцюк зустрілася та поспілкувалася зі своїми читачами у Луцьку.

Поетичні читання «Любов на букву Л» відбулися у суботу, 17 грудня. Про це журналістам Район.Культура розповіли організатори події.  

Чимало волинян зібралися у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки, аби почути поезію Анни Луцюк. Вона зізналася, що для неї це особливе місце, адже багато років тому саме сюди її привела мама на літературну студію «Лесин кадуб», що й стало поворотним моментом у житті. Вона зауважила, що її мрія говорити з людьми через вірші та слово і що в цей час хочеться зцілювати і ділитися світлом через поезію. 

Незабаром у Видавництві Старого Лева вийде її книга «Гарбузиня», тож Анна Луцюк розповіла про що вона. 

«Ця книжка буде підсумком мого десятирічного життя, де жінка дорослішає», – каже поетка. 

Спочатку це будуть вірші про рід, пошук свого коріння і себе, наступна частина – історія дружини, закоханість, вагітність. Але це віршів не багато, бо вривається побут. Тому далі жінка – лірична героїня шукає, де ж саме вона і з чим хоче іти. Звісно, буде тут і любовна лірика.

Щодо назви, то гарбузиня – це і берегиня, і господиня. Це жінка, яка наповнена ідеями та проєктами і чітко вкорінена у свою землю.

Також Анна Луцюк розповіла, що незабаром поїде до Сербії на резиденцію, де два місяці працюватиме над романом про Параску Плитку-Горицвіт. Це неймовірна жінка, яка пройшла заслання і повернулася у маленьке село в Карпатах, де змогла жити своє життя, а не те, що їй нав’язувала суспільство. На першу свою зарплатню вона купила фотоапарат та знімкувала гуцулів.

Жила сама, творила, писала вірші, витинала витинанки… За словами Анни – це буде художня біографія, адже писати документалістику про людину з якою ти розминулася в часі – доволі складно.

Звісно, під час літературних читань звучало й чимало віршів з майбутньої збірки. 

Організатори вечора — «Фронтера». Подія відбулася в рамках роботи Літературної мережі проєкту «Підтримка внутрішнього культурного діалогу в Україні», за ініціативи Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz. Проведення проєкту стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID — US Agency for International Development).

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024