Харківське видавництво видало ретророман про Ужгород

18 Грудня 2022, 17:28
«Капітан Алоїз» 1151
«Капітан Алоїз»

Харківське видавництво «Фоліо» належить до найбільших в Україні. Одна з найвідоміших серій цього видавництва називається «Ретроман» і розповідає закручену, часто детективну історію на історичному тлі.

У цій читабельній серії вже вийшло десятки книжок, дія яких відбувається в Києві, Львові, Одесі. Серед авторів – Андрій Кокотюха, Петро Кралюк, Ольга Саліпа, Василь Добрянський та інші. А от Ужгород уперше став місцем події історичного детективу, виданого в Харкові. Про це пише Закарпаття онлайн.

Закарпатським дебютантом у серії «Ретророман» став химерний роман Олександра Гавроша «Капітан Алоїз». Свого часу він був відзначений «Коронацією слова» і побачив світ у 2013 році у тернопільському видавництві «Навчальна книга – Богдан». З часу виходу  першого видання автора кортіло значно удосконалити твір, над чим він зосередився в останні два роки. І тепер роман значно додав в обсягу (виріс на третину), став художньо зрілішим й історично вивіренішим. 

Оповідь у книжці ведеться у двох часових зрізах – 1871 року і 2006 року, коли кілька ужгородських екстравагантних приятелів несподівано відкривають часовий коридор на закиненому цвинтарі. Переповнена містикою, гумором і пригодами детективна історія показує Ужгород другої половини ХІХ століття, який досі не прописаний в українській літературі. За духом «Капітан Алоїз» близький до бурлескного роману Сергія Федаки «Валет Валентина Другета», що описує місто над Ужем ХVІІ століття. В обох книжках буяє нестримна фантазія авторів, переплетена з іронічною любов’ю до рідного міста та його мешканців. 

Друге видання роману «Капітан Алоїз» проілюстроване зображеннями Ужгорода з ХІХ століття, зокрема, малюнками з тогочасної місцевої преси та оригінальною мапою міста 1863 року. 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024