У Рівному відкрили виставку крапкової графіки

16 Грудня 2022, 17:11
Виставка крапкової графіки «Україна: нескорене коріння» 1719
Виставка крапкової графіки «Україна: нескорене коріння»

У Рівному презентували нові роботи відомої місцевої крапкарки Олени Сєргєєвої, а також провели благодійний аукціон. Отримані кошти передадуть на закупівлю дрона для Збройних сил України (ЗСУ).

Захід відбувся 15 грудня у Рівненській обласній бібліотеці для молоді. Наживо ознайомитися з п‘ятою виставкою художниці прийшли чимало рівнян, серед них і журналістка Район.Культура.

Олена Сєргєєва
Олена Сєргєєва

Олена Сєргєєва – знана рівненська художниця, яка працює в стилі крапкової графіки. До виставки «Україна: нескорене коріння» увійшли роботи, створені переважно під час війни.

«Я всіма вами пишаюся. Від хвилювання всі слова розлетілися, але надзвичайно подивована, що зібралося стільки людей. Пишаюсь вами, тому що бачу, скільки всього ви робите: навіть тут у бібліотеці я помітила, що дівчатка в’яжуть шкарпетки, роблять окопні свічки, смаколики, додають краплиночку тепла в кожну посилку, яка летить в різні куточки нашої країни. Абсолютно пишаюся нашим народом, тому що такої згуртованості, яку я побачила в перші дні, не очікував ніхто. У тих осередках волонтерства, де я була, кожна людина, якій ніхто не вказував, знала що, як і куди допомагати. Як кожна комашка, кожна крапочка… Ну хіба це не крапкова графіка? Мені здається, що крапкова графіка вийшла з жанру мистецтва. Це своєрідне створення суспільства, система наших координат, орієнтири й сигнальні вогні», – зазначила художниця.

Завітала на подію і рівненська краєзнавиця Галина Данильчук. Наукова співробітниця Рівненського краєзнавчого музею згадала, що саме в музеї у 2012 році провели першу виставку Олени Сєргєєвої.

«Кожна робота Оленки – це філософія душі. Одна із її серій має назву «Двоє». Справді, людина не може бути одною. Їх має бути двоє. В кожній з цих робіт є філософія завтрашнього життя: буде сонячно, буде перемога, ми будемо разом, будемо щасливі. Це все в її творчості», – розповіла Галина Данильчук.

Серед гостей заходу була також провідна актриса Рівненського академічного музично-драматичного театру Вікторія Клєщенко-Пилипчук.

«Особисто для мене ім’я Олена Сєргєєва – це бренд. У кожній картині Олени – любов, гармонія, увага до природи, до маленьких дрібниць життя, з яких складається цілий всесвіт. Техніка Олени дуже унікальна, тому що без кожної краплинки не буде цього всесвіту життя і кожна з них несе свою місію, але всі вони разом складають велику гармонію і велику історію кожної картини. У мене вдома є картина Олени, вона чинить медитативний вплив і забирає негативний настрій. Я вірю, що колись ім’я Олена Сєргєєва гордо звучатиме у всьому художньому світі», – зауважила актриса.

Окрім презентації картин, в організаторів виставки була й інша благородна мета – збір коштів рівненським військовим центру сил Спеціальних операцій ЗСУ для придбання дронів та лафетів, щоб забирати поранених у Бахмуті. Деталі волонтерського проєкту розповів чоловік Олени, журналіст Ігор Проценко.

«До мене звернулися друзі, які зараз воюють під Бахмутом у найгарячішій точці. Я прочитав листа й не відразу зрозумів, що вони хочуть, хоча маю вищу технічну освіту. Але спробую перекласти на просту мову. Всі ми знаємо, що дрон літає, а оператор внизу керує цим дроном. Між дроном та оператором встановлений радіосигнал. Але «крисіянє» глушать цей сигнал і дрон стає некерованим. Фактично ми його втрачаємо. Втім, цю глушилку можна перемогти – є дрон-ретранслятор, який запускають над головою оператора, він висить високо над ним і розповсюджує сигнал на інші дрони, які вже йдуть за лінію фронту. Заглушити його дуже важко. Вартість такого повноцінного комплексу – 100 тисяч доларів. Наші хлопці креативні й хочуть придбати запчастини окремо, ціна питання – 10 тисяч доларів. Це наше завдання. Тож тут ми фактично презентуємо цей проєкт і починаємо збір», – пояснив Ігор Проценко.

Родзинкою заходу став аукціон, на якому продали особливу картину. Її Олена Сєргєєва ще жодного разу не демонструвала публічно – «Воїн світла в променях перемоги». За чотири тисячі гривень цей лот викупив заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Гемберг та вирішив подарувати його художниці, щоб картина і надалі була представлена на виставках.

Загалом протягом заходу вдалося зібрати 12 тисяч гривень, про це повідомили на фейсбук-сторінці Рівненської обласної бібліотеки для молоді, але проєкт триває: будь-яку картину, експоновану на виставці, можна придбати за ціну, яку кожен вважає за потрібне передати на допомогу ЗСУ. Цю роботу підпише авторка й забрати її можна 27 грудня після завершення експозиції.

Усім відвідувачам виставки організатори запропонували також витягти окремий номер із прозорої кулі. За допомогою цього номера у присутніх була можливість виграти цінні призи: естампи робіт художниці, чашки, торбинки, магніти тощо.

Визначати переможців лотереї допомагала учениця Олени Сєргєєвої – Поліна Рудакова. Окрім художньої діяльності, Олена також навчає крапкової графіки усіх охочих та проводить щотижневі гурткові заняття для дорослих і дітей віком від 10 років.

«Усі можуть прийти, а той хто боїться – він сам себе обмежує. Насправді це не складно. Можливо, просто складно придумати сюжет, а техніка потребує посидючості й любові. Якщо ти полюбиш, то ти вже не будеш помічати, посидючий ти чи ні», – зазначила художниця.

Для робіт учнів Олени на виставці теж виділили окремий стенд. Як повідомила художниця у коментарі для Район.Культура, планує організувати й експозицію картин своїх вихованців.

«Дуже хочеться зробити виставку з їхніми роботами, але ми тільки почали, фактично з травня. Не так вже і багато часу пройшло, дітки вчаться. Як ви можете помітити, в них вже і сюжети дуже цікаві, і складні роботи.. Але це діти, це нормально. З віком хочеться все простіше й простіше, а в молодості – складніше й складніше. Сподіваюся, за рік ми зможемо набрати певну кількість, щоб виставити роботи діток. Можливо, вони й не будуть крапкувати, в них буде інша техніка, можливо, не будуть малювати, але найважливіше –  розвивати фантазію і пояснити, що світ не такий примітивний, він глибинний. Тільки для цього ми й збираємося – щоб фантазувати, бачити глибину життя, ділитися своїми ідеями», – розповіла крапкарка.

За словами Олени Сєргєєвої, крапкарство – це унікальна техніка, адже вона філософська й нагадує життя. Художниця стверджує, що їй до вподоби сама графіка адже, вона чітко концентрує думку, тоді як олія й акварелі відвертають увагу переходами й напівтонами.

«Крапкарство – це для мене сенс життя. Я проживаю день, для того, щоб сісти й крапкувати. Віддати всі свої думки, свої почуття, свої ідеї, все вкладаючи туди», – поділилася відчуттями Олена Сєргєєва.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024