Як водять Ірода на Волині: новий проєкт від Ukraїner про автентичне Різдво

24 Грудня 2022, 14:19
Традиція на Волині 2639
Традиція на Волині

У 2021 році команда Ukraїner вирушила в експедицію Україною, щоб задокументувати традиції святкування Різдва та Маланки. Результат — серія документальних репортажів та книжка «Різдво та Маланка», що фіксують унікальні автентичні традиції святкування українців. 

Серед історій Ukraїner є і традиції з села Комарове на Західному Поліссі (Волинська область). Про це журналістам Район.Культура розповіли експедитори.

Різдво — особливе свято для всього людства, зокрема й для українців. Воно об’єднує цілі покоління за спільним святковим столом і спільною колядою, а Маланка — гуртує села у вуличних карнавальних дійствах, де люди наряджаються у вигадливі саморобні костюми й маски, щоб відзначити одне з найважливіших свят року.

Українське Різдво й Маланка мають глибоке коріння, і команді Ukraїner вдалося зафіксувати, як проходять ці обряди. Понад 30 населених пунктів різних регіонів, понад 50 героїв і понад 10 тис. гігабайтів відзнятого матеріалу, — все це для того, щоб показати розмаїття українських традицій святкування зимових свят, а також випробування, які українцям довелося подолати, щоб зберегти їх донині.

Традиція не перервалася завдяки тим, хто вчасно ховав у скринях маланкарські маски, оберігав ватаги колядників від переслідувань і записував тексти давніх колядок попри ризики арештів та обшуків. Її вивчають і відроджують. Так українці повсякчас перемагали в боротьбі за власну ідентичність. Перемагають і зараз.

На Західному Поліссі, в селі Комарове, віддавна вертепують на Різдво. Місцеві парубки в костюмах і масках розігрують вертепне дійство, започатковане тут іще на початку XX століття. Головний герой цього святкового дійства — лихий цар Ірод, який, дізнавшись про народження Божого Сина, в жадобі влади наказує вбити всіх новонароджених дітей і навіть власного сина. Втім вистава закінчується не смертю, а звісткою про те, що немовля Ісус живий. Дванадцять парубків із року в рік ходять по хатах, щоб розповісти цю історію та продовжити давню традицію.

Сіл із назвою Комарове на Поліссі є декілька, тож спершу можна навіть заблукати дорогою, звернувши не туди, як це і сталося з експедиційною командою. Та врешті дослідники знайшли правильну дорогу, адже Комарове Камінь-Каширського району (до 2020 року — Маневицького. — ред.) відрізняється тим, що саме тут уже майже століття зберігають живу традицію вертепної вистави під назвою «Ірод». Відбувається вона щороку 7 та 8 січня.

Святий вечір заглядає, заглядає.
Крізь відчинене вікно, крізь вікно.
В кожній хаті кожен знає, кожен знає,
Що попереду Різдво, бо Різдво!

Їде-їде Бог на санях, роздає дари усім,
Бо сьогодні, бо сьогодні народився в Нього Син!
Бо сьогодні народився Божий Син!

Вже від хати і до хати, і до хати
Стелиться сніжиста путь, стелиться путь.
«Ірод» йде колядувати, йде колядувати.
В кожній хаті вже їх ждуть, вже їх ждуть.

Їде-їде Бог на санях, роздає дари усім,
Бо сьогодні, бо сьогодні народився в Нього Син!
Бо сьогодні народився Божий Син!

Хай у ваших всіх родинах, всіх родинах
Буде затишок-тепло, затишок-тепло!
Хай святкує Україна, Україна
Сина Божого Різдво, Божого Різдво!

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
09:50