Перша збірка поезій військового Павла Вишебаби вийде рекордним для України накладом

12 Грудня 2022, 16:24
Павло Вишебаба і його збірка поезій «Тільки не пиши мені про війну» 1826
Павло Вишебаба і його збірка поезій «Тільки не пиши мені про війну»

Перше видання поезій військового з Донеччини Павла Вишебаби «Тільки не пиши мені про війну» замовили понад 15 тисяч людей.

Це рекордна кількість примірників для збірки віршів в Україні одним накладом. Про це повідомило Суспільне.

Павло Вишебаба родом з Краматорська Донецької області. Нині він на передовій, боронить рідний край на Курахівському напрямку. Він — командир відділення 68-ї окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша.

У мирному житті Павло Вишебаба, окрім поезії, захоплювався музикою, був активним учасником екологічних ініціатив, зокрема антихутряної кампанії «ХутроOFF» щодо заборони виробництва хутра. А ще він заснував перше в Україні веганське кафе One Planet.

Після 24 лютого війна розділила його родину. Чоловік пішов на фронт, а його рідні виїхали до Європи. Про це поет згадує у своєму вірші «Доньці», що перекладений п'ятнадцятьма мовами світу.

Свою першу збірку Павло Вишебаба назвав «Тільки не пиши мені про війну», вона має вийти наприкінці грудня. До збірки увійшло 43 поезії. Вірші викладені на 112 сторінках.

Автор вагався із виданням, оскільки не міг спрогнозувати, скільки людей захоче купити його книжку. Так виникла ідея зробити її передзамовлення.

«Я вражений! За 10 днів понад 10 тисяч замовлень. Під час блекауту, коли в українців немає ані води, ані світла, що роблять українці — вони ставлять рекорд із замовлення книжки», — розповів поет.

Павло Вишебаба навчався у Краматорській школі №3. Він продовжує тримати зв'язок з рідним краєм, де живуть його друзі дитинства та однокласники. Донеччина присутня в його віршах та оповіданнях.

«Слов'янськ та Краматорськ першими відчули на собі окупацію ще дев'ять років тому. Окупація рідного міста багато в чому — це особисте. Коли ти розумієш, що місця, де ти закохувався, товаришував, вперше поцілувався, топчуть своїми брудними черевиками якісь персонажі із середньовіччя, — це викликає тугу. Зараз знову ворог знищує наші міста, але «український світанок зійде над Донецьким кряжем». Я вважаю, що наша перемога почнеться з перемог на Донеччині», — поділився письменник і музикант спогадами та переживаннями із Суспільним Донбас.

Павло Вишебаба 24 лютого добровільно пішов до військомата і записався на службу. У військо його забрали в березні.

«Дуже не хочеться, щоб люди піддавалися на наративи ворожої пропаганди про те, що Донеччина накликала сюди Росію. Безумовно, Донеччина — жертва російського вторгнення, і які б не були погляди у жителів регіону, вони не заслуговують, на ті звірства, які чинять з нашими містами та людьми», — зазначив Павло Вишебаба.

Перший тираж збірки становитиме 15 тисяч примірників, повідомив Вишебаба. П'ятірку міст, з яких люди найчастіше робили замовлення, очолив Київ. Далі йдуть Львів, Дніпро, Харків, Суми. Чимало охочих придбати книгу з-за кордону. Після друку вона поїде до Польщі, Німеччини, США та Великої Британії.

Вірш «Тримайся» — останній у збірці. Його Павло написав на замовлення підписниці й дуже хотів, щоб він потрапив саме до першої збірки поезій, розповідає Вишебаба.

«Мене підписниця попросила написати вірш на настрій, коли опускаються руки. Для психологічної підтримки. Я відповів віршем «Тримайся», — каже автор.

Запланована дата виходу книги — 24 грудня 2022 року. До військових на фронт поїде 3900 безкоштовних примірників збірки.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024