В Ужгороді стартувала акція «Письменник за прилавком»

02 Грудня 2022, 17:25
Андрій Любка. Фото: Суспільне Ужгород 778
Андрій Любка. Фото: Суспільне Ужгород

Андрій Любка відкрив акцію «Письменник за прилавком», яку проводять в Ужгороді.

Розпочав захід письменник в ужгородській книгарні 1 грудня. Цю акцію проводять вже понад 10 років. Про це пише Суспільне.

Цьогоріч дійство триватиме з 1 по 19 грудня. Щодня в одному з книжкових магазинів автори зустрічатимуться з читачами, а також підписуватимуть книги.

Андрій Любка розповів, що взяти участь в акції його запросив туризмознавець Федір Шандор, який зараз на фронті.

«Мені приємно, що він будучи там, має час, не забуває і продовжує організовувати події тут, це означає, що йому Закарпаття справді важливе, а також, що ця акція впродовж багатьох років не була випадковою. Багато моїх читачів, людей, котрі приходили на презентації в минулі роки, людей, котрі приходили й сюди, до книгарні, сьогодні вони на фронті. Їх дуже бракує. Мені здається, що це все відбувається завдяки тому, що вони там і що вони тримають фронт. Зрештою, ця акція набуває подвійного сенсу, бо вони там для того, щоб ми тут могли зустрітися в книгарні й щоб книгарня працювала», — сказав письменник.

На акцію Андрій Любка приніс близько 20 своїх книг. Зазначив, що кількість не рахував, а взяв кілька примірників тих видань, які мав удома.

 

«Частину з цих книжок люди вже читали, найновіша називається «Що зі мною не так?». Вона вийшла цього року у вересні. Відповідно, це новинка, тому це найпопулярніша зараз книжка, але так завжди було. Головна мета акції — показати, що війна нас не зламала, що ми і у 2022 році проведемо цю акцію, прийдуть люди й будуть купувати книги», — пояснив письменник.

«Я обрала книгу «Кімната для печалі» Андрія Любки, бо мене зачепила назва. Я зараз в печалі, тому мені хотілося прочитати щось сумне, бо зараз сльози душать, а книги, творчість, перегляд фільмів і відео, — все це допомагає оплакувати трохи те, що відбувається в нашій країні. Це буде перша книга, хоча я за ним (Андрієм Любкою — ред.) слідкую більше у Facebook, читаю дописи про те, що він робить, тому мені захотілося вже нарешті почитати його», — розповіла відвідувачка Наталія Фельбаба, яка придбала одну з книг.

Книгу «У пошуках варварів» купив вимушений переселенець із Запорізької області Аркадій Леховіцер.

«Тут він описує історію України. Мені таке цікаве. У цьому році я вже чотири місяці живу в Ужгороді й мене дуже зацікавила історія Ужгорода, дуже подобається місто. Хочу більше вивчити його творчість. Поезія пана Андрія мені дуже подобається, а прозу не читав», — розповів переселенець.

Акція «Письменник за прилавком» триватиме до 19 грудня. За цей час, у будні, з читачами зустрінуться 14 авторів та представники одного видавництва.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024