Мартін Скорсезе та Віра Фарміга стануть ведучими концерту до річниці «Щедрика» в Нью-Йорку

02 Грудня 2022, 09:04
Віра Фарміга та Мартін Скорсезе 541
Віра Фарміга та Мартін Скорсезе

У Карнеґі-холі відбудеться великий концерт Notes from Ukraine, ведучими якого стануть культовий американський режисер Мартін Скорсезе та американська акторка українського походження Віра Фарміга.

Захід пройде 4 грудня з нагоди 100-річчя північноамериканської прем’єри «Щедрика». Про це Район.Культура повідомила пресслужба Українського інституту.

Читайте також: Notes from Ukraine: в Карнеґі-холі відбудеться концерт до 100-річчя прем'єри «Щедрика» в США

Мартін Скорсезе — один з найвпливовіших режисерів сучасності, своєю участю у концерті засвідчує свою підтримку Україні під час російського вторгнення. У його доробку такі стрічки, як «Таксист», «Відступники», «Казино», «Славетні хлопці», «Ірландець». Режисер здобув «Оскар», «Ґреммі», «Еммі», премії Британської кіноакадемії і Гільдії режисерів Америки та ще чимало нагород.

На відміну від Скорсезе, для Віри Фарміги українська тематика має ще й особистий вимір. Її предки походили з України, і з дитинства акторка підтримувала зв’язок з українськими традиціями: говорила українською, танцювала народні танці, відвідувала Пласт. Як акторка Віра стала найбільш відома завдяки серії фільмів «Закляття», а за головну роль у комедійній драмі «Вище неба» була номінована на премію «Оскар» у категорії «Найкраща жіноча роль другого плану».

Нагадаємо, що у концерті Notes from Ukraine візьмуть участь український дитячий хор «Щедрик» з Києва, український хор «Думка» з Нью-Йорка та хор «Трініті Вол-Стріт». Виступ хору «Щедрик» — дебютний у Карнегі-Холл, це також перший після лютого 2022 року виступ саме українського ансамблю у цьому залі. Спеціальними гостями заходу є американська оперна співачка Джанай Брюггер та українська фолк-співачка Марічка Марчик.

Композитор Тревор Вестон представить свою нову композицію на вірш Сергія Жадана «Довго», що написаний спеціально для концерту. Також виконуватиметься музика таких композиторів як Ерік Вітакер, Леонард Бернштейн, Валентин Сильвестров та Джордж Гершвін.  

Подивитися концерт можна наживо на платформі Vimeo. Початок о 21:00 за Києвом.

Концерт організований Українським інститутом, МЗС України, Razom for Ukraine та Ukrainian Contemporary Music Festival за підтримки Посольства України в США, Постійного представництва України при ООН та Генерального консульства України у Нью-Йорку. Частина коштів від придбаних квитків буде спрямована на ініціативу Президента України UNITED24 для відбудови країни.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024