Notes from Ukraine: в Карнеґі-холі відбудеться концерт до 100-річчя прем'єри «Щедрика» в США

30 Листопада 2022, 17:45
Концерт Notes from Ukraine 1328
Концерт Notes from Ukraine

У нью-йоркському концертному залі Карнеґі-хол відбудеться святковий концерт Notes from Ukraine через 100 років після першого виконання «Щедрика» на цій сцені.

Захід запланований на 4 грудня. Про це повідомили на сайті мистецького закладу.

«Ми сприймаємо цьогорічне свято як чудову нагоду відзначити українську багатовікову культуру та державність у часи, коли росія намагається їх знищити», — сказав очільник МЗС Дмитро Кулеба.

Як зазначили організатори концерту, нью-йоркська публіка вперше дізналася про унікальну українську хорову традицію завдяки історичному світовому турне Української Республіканської Капели під керівництвом Олександра Кошиця. 

Капела була національним хором нової незалежної Української Народної Республіки. У 1919 році хор розпочав місію культурної дипломатії, щоб поширити у світі інформацію про нову незалежну українську націю. Під заступництвом голови республіки Симона Петлюри і його міністерств освіти та закордонних справ хор гастролював Європою та Північною Америкою.

Хор заспівав на сцені нью-йоркського Карнеґі-холу 5 жовтня 1922 року. Тоді глядачі вперше почули «Щедрик» Миколи Леонтовича. Відтоді англійська версія української колядки – Carol of the Bells стала улюбленою різдвяною музикою в усьому світі. Пізніше хор виступав по всій території Сполучених Штатів, але саме в Карнеґі-холі ця мелодія вперше досягла американської аудиторії.

Участь у концерті Notes from Ukraine візьмуть хорові колективи з України та США, зокрема український хор «Думка» в Нью-Йорку, український дитячий хор «Щедрик» та хор «Трініті Вол-Стріт».

Спеціальними гостями стануть оперна співачка Джанай Брюггер та українська фолк-співачка Марічка Марчик. Також на сцені представлять композицію Тревора Вестона на слова українського поета Сергія Жадана.

Квитки на подію коштують від 50 до 105 доларів. Частину коштів за квитки спрямують на «Відбудову України» через платформу United24.

Читайте також: Центру Помпіду в Парижі подарували колекцію творів сучасного українського мистецтва

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024