В Ужгороді відбувся літературний вечір-читання Тараса Прохаська

29 Листопада 2022, 14:40
Тарас Прохасько 547
Тарас Прохасько

Літературний вечір за участю українського письменника та публіциста з Івано-Франківська Тараса Прохаська пройшов у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка.

Захід відбувся 28 листопада. Модераторка літературного вечора Євгенія Напуда поспілкувалася із Тарасом Прохаськом про українську літературу до повномасштабного вторгнення, зокрема про книгу «Бо є так», а також про літературу, яка пишеться сьогодні, про відчуття війни, про те, як змінюється життя людей, міст та всієї країни. Про це пише Закарпаття онлайн.

«Я переконаний, що ця війна потребує особливо багато читання літератури, розмов говоріння. І не тільки фіксації, і не тільки в тому, щоб рефлексувати над свої почуттями тепер, а заради того, щоб існувати. Тому що ця війна є принципово проти існування, проти української літератури, української культури, української мови і українського способу сприйняття світу. І тому нам потрібно триматися за тексти українською, за те, щоб говорити українською мовою собі про себе і про те, що твориться в світі. Війна йде саме проти того. Зрештою, українська література є однією з причин цієї війни. Бо ця війна проти української ідентичності, а українські письменники намагалися цю ідентичність підмурувати. І як виявилось за 30 років, досить вдало. Бо є розуміння, що українська держава є. І ми маємо дуже сильно, що втрачати. Ця війна проти української сутності, проти життя», – зауважив Тарас Прохасько під час розмови.

На заході автор зачитував тексти зі збірки есеїстики «Так, але…», за яку у 2019 році отримав «Книгу року BBC», а у 2020 році став лауреатом Шевченківської премії. Також Тарас Прохасько презентував крайню книжку «Бо є так», до якої увійшли вибрані твори. Це тексти, які Тарас Прохасько писав упродовж десяти років. Груба книжка короткої прози збудована за взірцем клепсидри – водяного годинника. Десять років досвіду пізнання розпорошені у кількох десятках нотаток, кількох тисячах речень. Читаючи їх, можна всіляко поводитися із часом. Залежно від налаштування струменя. Пропустити через себе на повну силу впродовж кількох днів; випускати мало не по краплі впродовж кількох років… Або віднайти якусь власну ненормальну гру з ритмом закручування і відкручування годинникового краника.

Подія відбулася в рамках роботи Літературної мережі проєкту «Підтримка внутрішнього культурного діалогу в Україні», за ініціативи Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024