Луцький митець-концептуаліст Іштван Кус представив виставку «Житіє. Ремінісценції»

28 Листопада 2022, 12:47
Іштван Кус на відкритті виставки «Житіє. Ремінісценції» 1282
Іштван Кус на відкритті виставки «Житіє. Ремінісценції»

Нову експозицію Іштвана Куса «Житіє. Ремінісценції» відкрили в Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників.

Захід відбувся 27 листопада. Того ж дня автор, відомий в широких мистецьких колах художник-концептуаліст, відзначив день народження, тому тема виставки символічно нагадала шанувальникам головні події його творчого життя. Завітала на виставку і журналістка Район.Культура.

Читайте також: З вірою в переможну українську весну – в Галереї мистецтв відкрилася виставка творів луцької художниці

У галерейній залі представлені роботи Іштвана Куса, створені ним у різні роки, переважно – після 2019 року, коли митець здійснив рішучий жест і спалив свої твори у дворі відомого луцького артосередку «Палаццо Жан Франко». Про це розповідає відео cremare kus_ishtvan, яке демонструють на білій стіні зали.

«Житіє. Ремінісценції» – це лаконічний, однак промовистий меседж автора, в творчих практиках якого прослідковується дослідження двох ключових питань: що таке сучасна картина і що таке галерейний простір?

«З появою фотографії в мистецтві відбувається криза ідентифікації… Митці відмовляються документувати реальність. Поступово вони відмовляються від точності зображення, потім від фігуративності, кольору, форми та врешті-решт від образотворчості як такої», – роздумує Іштван Кус.

Ба більше, саме полотно, яке зазвичай використовується художниками як основа для нанесення фарб і подальшого створення образу, в роботах Іштвана стає окремим артоб’єктом, набуваючи об’єму або втрачаючи його, і у такий спосіб здобуває новий сенс.

Наприклад, як у серії «Сонце нового дня», де нова реальність починається із знищення (буквального!) попередньої, а пустота в епіцентрі руйнації своїми обрисами асоціюється з народженням нової зірки.

«Галерейний зал постає як окреме полотно, на якому мистецькі об’єкти формують композицію і неначе театральні декорації розповідають найважливішу історію людства. Тож досліджуючи галерейний простір як умову існування мистецького об’єкта, автор нівелює загальновстановленими поняттями виставкового простору», – вважає митець.

На думку голови правління ВО НСХУ Володимира Марчука, Іштван Кус належить до тієї когорти сучасних митців, які влучно рефлексують на соціальні теми.

«Не кожен художник може працювати в соціальній тематиці. Для цього необхідна особлива чутливість до спостереження, вибірковість у передачі болючих і складних для людей понять. Окрім того, Іштван навіть традиційні медіа використовує по-новому, і тому його творчість органічно відображає сучасні тенденції і зрозуміла молодому поколінню української публіки», – зазначає Володимир Марчук.

На презентацію Іштвана Куса прийшли колеги-художники, найближчі друзі й тепло привітали його з особистим і творчим святом.

Виставку «Житіє. Ремінісценції» Іштвана Куса експонуватимуть в малій залі Галереї спілки, що на вулиці Лесі Українки 24-а, протягом двох тижнів.

Запрошуємо глядачів до перегляду творів наживо. Вхід безкоштовний.

Познайомитися з творчістю луцького концептуаліста можна на його персональній сторінці віртуальної Галереї мистецтв.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024