З вірою в переможну українську весну – в Галереї мистецтв відкрилася виставка творів луцької художниці

27 Листопада 2022, 18:00
З вірою в переможну українську весну – в Галереї мистецтв відкрилася  виставка творів луцької художниці 2179
З вірою в переможну українську весну – в Галереї мистецтв відкрилася виставка творів луцької художниці

На контрасті з першим снігопадом, в Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України відкрилася виставка квіткових композицій знаної художниці, спілчанки Світлани Костукевич.

На заході побувала журналістка Район.Культура.

За вікном падав сніг, а у великій залі галереї на стінах «розцвіли» букети квітів, польових трав у різноманітті кольорів і сезонів. Але на цьому контрасти не закінчилися – лише в цій галереї залишалося світло, в той час, як на всій вулиці Лесі Українки панувала темрява під час відкриття виставки. І багато глядачів, які зайшли до зали «на вогник», опинилися в несподіваній атмосфері краси, різнобарв’я й оптимізму.

На це звернув увагу голова правління ВО НСХУ Володимир Марчук, представляючи гостям презентації авторку Світлану Костукевич. 

«Художниця вирішила не скасовувати виставку попри блекаут. Навпаки, у нас триває мистецьке життя. Ми шукаємо нові формати спілкування з глядачами, тому вважайте, що відкриття цієї виставки відбувається щодня. Вас тут чекатиме художниця і ви зможете переглянути її роботи, поспілкуватися в будь-який день, поки триватиме виставка», – сказав Володимир Марчук.

Винуватиця події сердечно подякувала всім гостям виставки, своїй родині, колегам-художникам за підтримку у підготовці експозиції, цікавість до її творчості, небайдужість до мистецтва попри воєнні труднощі. Ось кілька думок з її виступу.

«Я дуже рада бачити тут художників. Я дуже люблю художників, спостерігати, як вони  творчо зростають, просуваються в суспільстві, як їх оцінюють», – сказала мисткиня.

«Я хочу рости в свободі. Цього я шукаю в своїх творах. Коли людина вільна, тільки тоді вона може виразити найсильнішу свою ідею».

«Твори мистецтва – це пристрасне мовчання. Я можу довго розповідати, як я довго ростила, доглядала, малювала квітку… Та це непотрібно. Промовляють мої роботи. Дивіться!»

«Я вглядаюсь в кожен день, як в картину, і думаю: як би я це намалювала?»

«Я живу сьогодні. Я завжди залишають собою».

Сестра художниці Олена розповіла, як з дитинства Світлана Семенівна обожнювала читати книжки про митців, а в їх домівці є велика галерея її творів. На очах сина мисткині Фелікса народжувалися численні квіткові сюжети, і він побажав художниці, щоб і надалі в її майстерні відкривалися віконечка у весні, літо, осінь.

З вітаннями і квітами до Світлани Костукевич звернулися колеги Тетяна Ядчук-Богомазова, Леонід Хведчук, Олена Бурдаш, Катерина Ганейчук, Наталія Мелесь, Сергій Корсай, а також її віддані шанувальники. У фейсбуці з’явилися перші дописи з враженнями про цю виставку.

«Картини пані Світлани – це неймовірно чистий, живий, теплий і дуже-дуже кольоровий світ квітів. У ці картини хочеться увійти і залишитися жити в цій траві, в цих квітах, в цьому кольорі... Такий контраст із темрявою і тривогами сьогодення», – написала Наталія Мурахевич.

На виставку Світлани Костукевич запросила Юлія Гринчук.

«Відчуття, що відсутність світла, води, зв'язку залишились десь за межами цієї реальності... Коли за вікном падає сніг, а в залах мистецької галереї міста буяють квіти. Не полінуйтеся прийти на виставку. Подаруйте своїй душі радість».

«В розпал сьогоднішнього блекауту вийшла подивитись, як живе місто. Всюди було темно, деінде торохкотіли генератори, аж раптом сталось диво (недаремно я вірю в дива!) – з галереї на Лесі лилося сяйво. І складалось воно зі світла, тепла і квітів, створених чудовою, талановитою і дуже доброю людиною – художницею Світланою Костукевич. Саме сьогодні відкрилась персональна виставка Світлани, і ви маєте нагоду кілька тижнів милуватись картинами, створеними у особливій манері з великою любов'ю до краси природи і життя», – ось так потрапила на подію блогерка Мальва.

Лейтмотивом зустрічі художниці з першими глядачами стала віра в переможну українську весну, в нашу спільну стійкість і потужну силу українського мистецтва в цей непростий час.

Виставка Світлани Костукевич в Галереї мистецтв на вулиці Лесі Українки 24а триватиме протягом місяця, то ж скористайтеся нагодою переглянути її твори наживо і поспілкуватися з авторкою. Вхід безкоштовний.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024