Сковорода у Луцьку: в Музеї Корсаків відкрили виставку до 300-річчя з дня народження великого мислителя

26 Листопада 2022, 16:21
Катерина Теліпська, керівниця Департаменту туризму та промоції Луцька 1938
Катерина Теліпська, керівниця Департаменту туризму та промоції Луцька

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відкрили виставку, яка присвячена 300-річчю з дня народження українського філософа Григорія Сковороди.

Презентація відбулася 25 листопада, у межах проєкту «Сковорода у Луцьку», започаткованого луцькою літературною резиденцією «Місто натхнення». На виставці представлені твори художників з різних куточків України, а також посеред робіт професійних митців, є ще робота молодої лучанки з інвалідністю. Захід відвідала журналістка Район.Культура.

Експозиція поєднала в собі метафоричний живопис, декоративно-ужиткове мистецтво, іконопис та contemporary-art. Всі роботи підписані афоризмами Григорія Сковороди, що за словами кураторки проєкту Христини Валько, повинне спонукати глядача відчути те, що хотіли сказати організатори виставки та художники. 

Відомі лучани (митці, громадські діячі, спортсмени, військові та інші) декламували на презентації твори та афоризми «українського Сократа». Учасникам подарували ювілейні марки «Сад божественних пісень», присвячені 300-річчю Сковороди.

«Ми хочемо, щоб Сковорода звучав, щоб він був почутим, видимим, і саме тому до сковородинівських читань ми залучили важливі голоси Луцька, які працюють в абсолютно різних сферах діяльності», – розповіла керівниця Департаменту туризму і промоції міста Луцька Катерина Теліпська.

«Сковорода є приводом для душевної товариської розмови. Це не той мертвий вантаж, який лежить в книгозбірнях. Його твори дуже актуальні та сьогоденні», – каже режисерка театру «Гармидер» Руслана Порицька.

Також очільниця департаменту туризму розповіла, що проєкт «Сковорода у Луцьку» – це не лише виставка, він складається з декількох етапів.

«Спочатку ми переосмислювали мудрості Сковороди в контекстах луцьких знакових локацій. Було створено ряд постерів, які малювала Христина Валько. З ними можна ознайомитись в соціальних мережах, також вони є на led-екранах нашого міста. Другий етап – ця виставка. Завершенням проєкту стане «Сковородійство» – театральна фантазія за творами Григорія Сковороди, підготовлена театром «Гармидер», яка відбудеться 3 грудня в Культурному укритті», – поділилась Катерина Теліпська.

Читайте також: До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди вийде книга

Відвідати виставку можна до 20 грудня.

Нагадаємо, що у Національний музей Григорія Сковороди у Сковородинівці на Харківщині, влучила російська ракета у ніч проти 7 травня. Це був маєток XVIII століття, у якому останні роки свого життя працював та біля якого був похований український філософ. Попри війну 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди, українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета й педагога, відзначають на державному рівні

 Читайте також: До 300-річчя з дня народження Сковороди Нацбанк створив ювілейну монету

Настя ЯЦЮК

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024