Буча – не фейк: у Луцьку презентували моновиставу-сповідь про окупацію

26 Листопада 2022, 13:54
Вікторія Батура 1835
Вікторія Батура

Вікторія Батура переїхала з сім'єю до Луцька з Бучі у березні. Ризикуючи життями вони наважилися втікати від російських військ, коли ті окупували їхнє рідне місто. Хоч і вдалося виїхати, Вікторія відчула окупацію сповна – росіяни розстріляли брата її чоловіка, Михайла, який їхав по усім відомій уже вулиці Яблунській на велосипеді.

Нині уже дев'ятий місяць бучанці мешкають у шелтері VolWest Hub у Луцьку, де Вікторія вже стала рідною. Та душа жінки тяжіє розповісти про ті події, свідком яких вона стала. Тож нині разом з луцькою режисеркою Наталією Журавльовою зробили постановку моновистави «Сильна», де жінка виконує головну роль та розповідає особисту реальну історію про те, що пережила.

Спершу Вікторія Батура думала, що просто напише щось на кшталт коротенького допису в соцмережах або ж оповідання. Та випадкова зустріч з Наталією Журавльовою змінила її плани – режисерка запропонувала на основі рукописів поставити виставу і розповісти свій біль на загал. Про це вони й розповіли журналістам Район.Культура

Прем'єрний показ моновистави-сповіді відбувся в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків, 24 листопада.

«Освітній хаб Волині започаткував проєкт «Драмтерапія» для дорослих, який мав за мету допомогти людям приборкати страхи та комплекси, зняти напругу і втому. В межах цього проєкту ми познайомилися з пані Вікторією. Під час роботи їй вдалося пропрацювати пережиті травми, тож вона поділилася не лише власними спогадами, а й погодилася розповісти історію на загал, щоб усі пам‘ятали про ці жахливі події та розуміли, «що Буча не фейк!», – каже Наталія Журавльова.

За її словами, робота над виставою тривала близько двох місяців. Прем'єрний показ гарно прийняли глядачі.

«Зворотний зв'язок переконав, що робота була недаремною, адже всі хроніки війни мають бути зафіксовані, щоб наступні покоління пам’ятали, якою ціною виборюється свобода України! Ми дуже вдячні родині Корсаків, які підтримують та популяризують українське мистецтво, які є справжніми патріотами нашої Батьківщини», – додає режисерка.

Читайте також: «Буча: втрачений рай»: у Луцьку відкрили документально-живописну виставку

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024