У Києві покажуть білоруське авторське кіно, щоб зібрати кошти на лікування бійців ЗСУ

25 Листопада 2022, 18:38
Фото ілюстративне 1062
Фото ілюстративне

В Україні відбуваються покази документальних фільмів про Білорусь — яскраві роботи сучасних режисерів демонструються в рамках фестивалю авторського українського та білоруського кіно «1084. На межі»

Гроші, зібрані на кіновечорах, будуть спрямовані на закупівлю медичного обладнання у цивільні та військові шпиталі України. Про це журналістам Район.Культура повідомили організатори фестивалю.

Це вже друга кампанія зі збору коштів, яку організували діаспора білорусів в Італії, громадське об'єднання «Звяно/Ланка» та Білоруський фонд медсолідарності.

На афіші — роботи, які стали лакмусовим папірцем нинішнього часу в обох країнах: про війну, про любов, про життя в містах, які окупувала Росія, про людей. Фільми були відзначені низкою нагород і дипломами міжнародних фестивалів у США, Греції, Канаді, Україні, Франції, Нідерландах та інших країнах світу. 

30 листопада. «Тато» Лариси Арцюгінаї та Марти-Дар’ї Клінаваї. Ця екранізація  — зворушлива історія про те, як молода дівчина Ольга Самоленко упродовж двох років шукала тіло свого батька — бійця батальйону «Донбас» Володимира Самоленка.

1 грудня. «Відвага» (Кураж) Аляксєя Палуяна. «Документалка, що б’є в обличчя» — таке реноме отримав фільм після світової прем’єри у березні 2021 року і одразу був кваліфікований на премію Американської кіноакадемії «Оскар» у номінації «Найкращий повнометражний документальний фільм», потрапив у довгий список. Один із героїв стрічки зараз воює у ЗСУ, в полку імені Кастуся Калиновського. Саме з ним відбудеться зустріч перед показом фільму.

2 грудня. Фільм про білоруську альтистку Караліну Орсік «Виросла, доки ти спала» режисера Марціна Саутера. Зв’язок між поколіннями, еміграція заради майбутнього — стрічка порушує  важливі питання, спільні для наших країн. Показ відкриватиме режисерка фільму.

Фестиваль розпочався 30 жовтня у Львові із традиційної Ночі (не)розстріляних поетів і продовжиться кіновечорами в Одесі та Києві.

«1084 кілометри — довжина спільного кордону суверенних Білорусі та України. Тільки від нас залежить, розділить чи об’єднає цей кордон два наші народи. Показом цих сюжетів документального кіно ми хочемо окреслити реальність, в якій перебувають герої з України і Білорусі, ретельно і неупереджено обміркувати актуальні питання сьогодення та відносини між простими людьми. Розкрити підтримку українського народу з боку білорусів у боротьбі з окупантами — та допомогу українців білорусам у боротьбі з диктатурою і терором», — повідомляють організатори фестивалю. 

Покази фільмів у межах фестивалю вже відбулися у Львові.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024