Росіяни вивезли всі фонди Каховського історичного музею до Криму

26 Листопада 2022, 12:12
Росіяни вивезли всі фонди Каховського історичного музею до Криму 271
Росіяни вивезли всі фонди Каховського історичного музею до Криму

24 листопада пресслужба Центру національного спротиву повідомила, що росіяни вивезли до окупованого Криму фонди Каховського історичного музею.

Про це пише Суспільне.

"Росіяни продовжують розграбовувати культурні, наукові та освітні заклади на ТОТ. Це є частиною політики ворога, як спрямована на знищення української нації, адже саме музеї досліджують й зберігають народну пам’ять", – йдеться у повідомленні.

У музеї зберігалось понад 16 тис. одиниць експонатів. Серед них – антропоморфні стели ямної культури (III тис. до н.е.), давньогрецькі амфори (III-II тис. до н.е.), навершя булави катакомбної культури (II тис.до н.е.), скіфські ритуальні навершя (V ст. до н.е.), золота сарматська сережка (III-I ст. до н.е.), половецькі кам’яні жінки (XI-XII ст. н.е.), ранньосередньовічні люстра та ін.

Також у музеї була представлена колекція  вогнепальної та холодної турецької зброї кінця XVIII- XIX ст.

Раніше росіяни вивезли експозицію та архіви Херсонського обласного художнього музею ім. Олексія Шовкуненка. У постійній експозиції музею був іконопис XVII-початку XX століття, українське мистецтво ІІ половини XIX-початку XX століття.

Частину з вкраденого вдалось ідентифікувати на фотографіях у Центральному музеї Тавриди у Сімферополі. 

Агенство АР з посиланням на заяви української влади раніше розповідало, що пограбування росіянами українських музеїв та вивезення культурної спадщини оцінюється у промислових масштабах.

Загалом окупанти викрали близько 15 тисяч музейних експонатів з Херсону.

Постійна Представниця Президента України в Автономній республіці Крим Таміла Ташева порівняла це з подіями Другої світової війни. І додала, що всі винні у викраденні історичних і культурних цінностей будуть притягнуті до відповідальності, а Росія буде змушена повернути експонати та відшкодувати знищене.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024