Закарпатський народний хор презентував концерт до 110-річчя від дня народження Дезидерія Задора

26 Листопада 2022, 10:19
Концерт 328
Концерт

110-річчю від дня народження Дезидерія Задора присвятив напередодні свій концерт Заслужений академічний Закарпатський народний хор під керівництвом заслуженої працівниці культури України Наталії Петій-Потапчук.

Програму «Верховино, світу ти нам» представили в обласному художньому музеї ім.Йосипа Бокшая в Ужгороді. Концерт був ще й благодійним – на підтримку 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади.

Про це пише Закарпаття онлайн.

Дезидерій Євгенович Задор, який народився  в Ужгороді, – видатна постать у закарпатській музичній культурі. Разом із Іштваном Мартоном заснував закарпатську професійну композиторську школу. Залишив помітний слід у багатьох сферах музичного мистецтва Закарпаття: у фортепіанному, органному та хоровому виконавстві, музичній фольклористиці та музичній освіті.

Дезидерій Задор – перший композитор від Закарпатської області у Спілці композиторів УРСР, перший директор Ужгородського державного музичного училища, перший професор-закарпатець на кафедрі композиції Львівської державної консерваторії.

У 1992 році його ім'ям було названо Ужгородське державне музичне училище, сьогодні це Ужгородський музичний коледж імені Дезидерія Задора.

Присутні на концерті, серед яких і міський голова Богдан Андріїв, мали можливість насолодитися кращими оркестровими, хоровими та інструментальними творами відомого композитора та сольними виступами –  народного артиста України Петра Матія, заслуженої артистки України Яни Садварій, Ольги Свиди, Мирослави Копинець, Андрія Свиди, Наталії Мацко, також композиції виконали вокальний ансамбль та оркестр хору.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром