В Ужгороді відбудеться творчий вечір Тараса Прохаська

26 Листопада 2022, 09:09
Тарас Прохасько 317
Тарас Прохасько

У понеділок, 28 листопада, о 19:00 у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Ф.Потушняка відбудеться літературний вечір – читання та розмова за участі українського письменника та публіциста з Івано-Франківська Тараса Прохаська.

Дебютна книга Прохаська «Інші дні Анни» вийшла друком 1998 року та отримала премію видавництва «Смолоскип». Про це пише Закарпаття онлайн.

Здобув популярність автор завдяки особливому інтимному стилю, спогляданню й зображенню життя у різних його проявах. 2013 року отримав Премію імені Юрія Шевельова за книгу «Одної і тої самої» (видавництво «Меридіан Черновіц»). 2019 року отримав «Книгу року BBC» за збірку есеїстики «Так, але…» (видавництво «Меридіан Черновіц»), а у 2020 році за неї став лауреатом Шевченківської премії.

Крайня книжка письменника «Бо є так» побачила світ у 2021 році. До неї увійшли вибрані твори від раніших до новіших творів. Це тексти, які Тарас Прохасько писав упродовж 10-ти років. Груба книжка короткої прози збудована за взірцем клепсидри – водяного годинника. Десять років досвіду пізнання розпорошені у кількох десятках нотаток, кількох тисячах речень. Читаючи їх, можна всіляко поводитися із часом. Залежно від налаштування струменя. Пропустити через себе на повну силу впродовж кількох днів; випускати мало не по краплі впродовж кількох років… Або віднайти якусь власну ненормальну гру з ритмом закручування і відкручування годинникового краника. 

Модераторка літературного вечора Євгенія Напуда  поспілкується із Тарасом Прохаськом про українську літературу до повномасштабного вторгнення в т.ч. про книгу «Бо є так», а також про літературу, яка пишеться сьогодні, про відчуття війни, про те, як змінюється життя людей, міст та всієї країни. 

Організатор заходу – Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека ім.Ф.Потушняка. Подія відбувається в рамках роботи Літературної мережі проєкту «Підтримка внутрішнього культурного діалогу в Україні», за ініціативи Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz. Проведення цього проєкту стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Вхід – вільний.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024