У Луцьку презентували виставку «Під іншим кутом» Ангеліни Гафинець

22 Листопада 2022, 18:08
Виставка Ангеліни Гафинець у Луцьку 1282
Виставка Ангеліни Гафинець у Луцьку

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків діє виставка закарпатської художниці Ангеліни Гафинець – «Під іншим кутом».

Відкриття експозиції відбулося 18 листопада. Захід відвідала журналістка Район.Культура.

«В нас прекрасна нагода насититись кольором. Психологи говорять, що існує такий недуг, як колористичне голодування. Так ось тут ми поповнимо свій запас кольору», – каже мистецтвознавиця Зоя Навроцька.

Також вона поділилася, що у мистецьких колах Україну називають Батьківщиною колоризму. Адже варто лише подивитися на наш фольклор, на різноманітні поєднання у ткацтві, рушниках тощо.

«Кольори просто вібрують, стрибають і поєднуються непоєднувані речі. І тут сучасна художниця мовою сучасного мистецтва робить теж саме. Вдається фіолетовий поєднати з червоним, або ж зелений із синім. Це неймовірно. Треба мати неймовірні відчуття та тонке бачення кольору», – розповідає мистецтвознавиця.

Хоч і художниця є яскравою представницею Закарпатської школи, за словами керуючої партнерки музею Лесі Корсак, вона розвиває цю школу. 

«Ми бачимо натюрморти і інтер'єри, ніби простий жанр, але вони настільки усучаснені та заворожують, що створюють певну атмосферу. Такого немає в Закарпатській школі, тому я думаю, що вона створить свій напрям у мистецтві», – зауважує музейниця.

За словами Зої Навроцької, Ангеліна не просто зображує простір, вона створює таємницю кольором. Вона спонукає. 

«Аж хочеться пройти по тих сходах, або ж подивитися куди ж веде те віконце, що у тому куточку...», – каже мистецтвознавиця.

Художниця ж зізнається, що надихається фарбами. Своєю чергою, Зоя Навроцька зауважує, що Ангеліна – щаслива людина, адже може просто дивиться на фарби та писати чудові картини.

Мисткиня планувала показати роботи у різних містах України, і вже встигла показати експозиції у декількох західноукраїнських містах. Але нині зізнається, що не знає напевно, де зможе презентувати іще свою виставку та чекає на Перемогу.

«Під іншим кутом» для мене дуже важливий проєкт, і мені приємно, що я можу його показати зараз тут у Луцьку», – каже Ангеліна.

Захід відвідали учні Луцької художньої школи, які прийшли особисто познайомитись із мисткинею, привітати її із виставкою, а також зробити фото із художницею та взяти автограф.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024