Макс та Тетяна Кідруки відкривають власне видавництво нонфікшену та фантастики

15 Листопада 2022, 12:49
Подружжя Кідруків 2521
Подружжя Кідруків
Письменник Макс Кідрук разом із дружиною Тетяною відкривають власне видавництво «Бородатий Тамарин» – про нонфікшн та наукову фантастику.
 
Про це він повідомив на своїй сторінці в фейсбуці.
«Не беруся стверджувати, що це найбожевільніший з наших учинків, але він точно входить до першої трійки. Наголошу: цей проєкт — не самвидав Кідрука. Від самого початку ми розуміли, що публікуватимемо інші тексти, як перекладні, так і українські. Ми не ганятимемося за бестселерами, а добиратимемо книжки, які читаємо самі й яких, на нашу думку, не вистачає українському ринкові. Й найважливіше — ми налаштовані серйозно заморочуватися. Невдовзі ви зрозумієте наскільки», – каже письменник.
За словами автора, якби не російське вторгнення, то вони стартували б одразу з кількох найменувань. Та навіть попри війну вже підписали одного закордонного автора.
«І якщо з «Новими Темними Віками» все буде гаразд (а за нинішніх умов це дуже велике якщо), ми невдовзі анонсуємо нашу першу перекладну книжку», – каже Кідрук.
Також письменник розповів про назву видавництва.
«Вигадуючи її, я передусім подумав про приматів. Це найбільш високорозвинені, за винятком людини ссавці, по-своєму потішні й мудрі, й мені здавалося, що це поєднання кумедності та мудрості пасуватиме книжкам, які ми видаватимемо. От тільки нормальні в плані назви примати ніяк не знаходилися. Горила — надто грубо, бабуїн — заїжджено, бонобо — є такий співак. Зрештою я від ідеї відмовився, проте пошук серед не мавпячих назв теж результатів не дав», – розповів Макс Кідрук.
Також письменник поділився, що доведений до відчаю, він пішов питати у ґуґла: як обрати назву для видавництва? І натрапив на статтю, чиї автори наполягали, що назва взагалі другорядна — за межами кола найпалкіших фанатів мало хто запам’ятовує всі ці HarperCollins, Simon & Schuster чи Macmillan. Важливішим є логотип, і згідно з дослідженнями найуспішнішими в плані впізнаваності є логотипи з тваринками. На кшталт пінгвіна у Penguin Books.
 
Наступний крок був логічним: ґуґл — зображення — фото наймиліших тваринок. Чого там тільки не було. Мініатюрна лисиця фенек — симпатично, проте немилозвучно. Карликовий кенгуру квока — милий, але більше пасував би видавництву дитячої літератури. А потім я побачив його — бородатого тамарина 𝘚𝘢𝘨𝘶𝘪𝘯𝘶𝘴 𝘪𝘮𝘱𝘦𝘳𝘢𝘵𝘰𝘳. Й одразу збагнув: це воно. Він потішний і водночас серйозний.
«Він чудово виглядатиме на корінцях книг, у соцмережах, на футболках, чашках, усюди. Я показав мавпу дружині, й на тому питання з назвою було закрито. Ми заснували видавництво і назвали його «Бородатий Тамарин». Хтось, звісно, може зауважити, що назва довга і складна. Проте я з усією рішучістю це зауваження відхиляю. Я вважаю його абсолютно недоречним у країні, де одним із найшанованіших книжкових домів є видавництво «Абабагаламага», – каже Кідрук.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024