Ситуація не личить країні, яка бореться за свою ідентичність, – Ткаченко зібрав нараду щодо Довженко-Центру

15 Листопада 2022, 11:27
Олександр Ткаченко 1356
Олександр Ткаченко
Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко ініціював нараду з керівництвом Держкіно, Довженко-Центру, представниками Офісу президента та депутатами стосовно врегулювання ситуації навколо Довженко-Центру.
 
Про результати зустрічі міністр розповів на своїй сторінці в фейсбуці.
 
Ткаченко каже, що критичність ситуації, яка склалась навколо Довженко-Центру, демонструє нам декілька моментів:
  • прогалини в комунікації можуть привести до кризи;
  • громадянське суспільство активно виступає за збереження спадщини та прозорість діяльності державних інституцій.
«І хоча я вкотре хочу наголосити про те, що вже рік Держкіно України не підпорядковується Міністерству культури та інформаційної політики України, а Довженко-Центр, який підпорядковується Держкіно, – з цього року, внаслідок чого ані я, ані МКІП не мають повноважень за законом приймати будь-які кадрові рішення чи рішення про реорганізацію, не реагувати на ситуацію, яка виникла ми теж не можемо», – каже Олександр Ткаченко.
Також міністр запевняє, що завжди намагається знайти дипломатичний спосіб розв'язання проблеми, перш ніж когось в чомусь публічно засуджувати. Тому він ініціював нараду з керівництвом Держкіно, Довженко-Центру, представниками Офісу президента та депутатами стосовно врегулювання ситуації.
 
Тож, за словами Олександра Ткаченка вдалося досягнути позитивних результатів та узгодити наступний план дій учасників процесу:
  • зупинити реорганізацію Довженко-Центру в такий спосіб, який відбувається зараз;
  • фонд і музей залишити в тому статусі, в якому вони є зараз – як цілісний майновий комплекс;
  • призначити прозорий конкурс на директора Довженко-Центру;
  • звернутись до Держаудиту щодо проведення повноцінного аудиту Довженко-Центру;
  • розпочати процес надання статусу «Національного» Довженко-Центру де-юре (не лише в назві, а по суті), що має убезпечити використання його майна не за призначенням;
  • розв'язати питання реорганізації державного підприємства в державну організацію, що дозволить Довженко-Центру працювати за профілем як музей та архів;
  • створити міжвідомчу робочу групу для експертної оцінки музейних цінностей Довженко-Центру.

Читайте також: У «Довженко-центрі» пройшла акція протесту незгідних з реорганізацією установи

«Міністерства наразі обмежені стосовно прийняття рішень щодо Довженко-Центру, але там, де ми зможемо діяти в межах і рамках закону – ми діємо. Глибоко переконаний, що зміни з метою поліпшення діяльності інституцій мають відбуватись у суворій відповідності до прозорості та законності, з поясненнями спільноті, для чого це робиться та які наслідки матиме. І ситуація, яка склалась, особливо під час війни, не личить країні, яка бореться за свою ідентичність. Деталі по цих рішеннях чекаємо найближчим часом від Держкіно», – каже Олександр Ткаченко.
Нагадаємо, що у серпні Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру, що де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року послідовно займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно. Весь перебіг подій щодо реорганізації Довженко-Центру читайте за посиланням.
 
Своєю чергою колектив Довженко-Центру 17 серпня написали петицію до Кабміну про скасування реорганізації установи і станом на ранок 14 вересня петиція набрала 25 тисяч необхідних голосів.
 
28 жовтня Довженко-Центр повідомив, що вони подали в суд на Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про реорганізацію. Також нещодавно у приміщенні Довженко-Центру проводили обшуки та призначили нову директорку.
 
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024