Народження Космогонії: у Луцьку стартував мистецький проєкт світового рівня

13 Листопада 2022, 22:30
Народження Народження 3112
Народження Народження

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків розпочали масштабний мистецько-виробничий проєкт «Космогонія», який претендує відразу на 2 світових рекорди – найбільша картина на полотні, а також найдовший перформанс в історії мистецтва.

Створення картини розміром 2 тисячі м2 триватиме приблизно 18 місяців. Пише витвір мистецтва український художник Петро Антип, куратором «Космогонії» став фундатор музею Віктор Корсак. Урочисте відкриття проєкту відбулося 12 листопада з видовищного перформансу художника під музику видатного композитора Ігоря Стравінського

Свідками історичної для українського мистецтва події стало чимало поціновувачів культури та просто зацікавлених та заінтригованих лучан. Серед них була й журналістка Район.Культура.

«Космогонія» – це проєкт світового рівня, який є новаторським у багатьох аспектах, адже поєднує у собі мистецтво, функціональність та філософію. Саме інтеграція мистецтва у виробничі процеси на постійній основі створює унікальні можливості для вивчення споконвічних філософських питань: Для чого це все? Для чого ми є, і що з цим всім буде?  

Читайте також: Розподільчий центр мереж SPAR та «Наш Край» став частиною найтривалішого у світі перформансу

Петро Антип почав створення «Космогонії» з Народження або ж Вибуху, з якого розпочалося життя на Землі. Цей фрагмент став першою частиною майбутньої картини. Повністю вона складатиметься з 9 розділів: від народження (вибуху), створення світу, природи, людини, релігій, суспільства, культури, ноосфери – до майбутнього. Понад пів години художник створював перші штрихи майбутнього шедевру. Коментувала роботу митця мистецтвознавиця Зоя Навроцька

Читайте також: Увійде в історію мистецтва: як художник Петро Антип створює у Луцьку найбільшу картину світу

«В усі часи усі народи досліджували цю тему, і сьогодні ця тема є як ніколи актуальною. Хто ми? Звідки ми? Куди ми йдемо? Хто керує нашими кроками? Автор проєкту Віктор Корсак поставив перед собою надзвичайно амбітне завдання, такого масштабу малярство останнім часом не створювалося. Італійці доби Відродження могли б позаздрити таким масштабам та розмаху», – каже мистецтвознавиця.

 

Сам же ж Петро Антип поки не «відкриває усіх карт», та не хоче розповідати, що ж саме він зображує на даному етапі створення картини. Та все ж каже, що зобразить у майбутньому багато міфів та легенд, які розповідатимуть про основні коди українців. Адже за його словами українці мають код скіфів, код воїнів. Тож Україна обов'язково переможе.

Читайте також: Від вибуху до метавсесвіту: форум про науку, релігію та міфи у Музеї Корсаків

Віктор Корсак визнає, що проєкт й справді дуже серйозний. Та вони наважилися на це, взяли на себе цей виклик, аби показати інтервенцію мистецтва у виробничі процеси, пофілософствувати на споконвічні теми та зробити вагомий внесок в історію українського сучасного мистецтва, внести Луцьк та українське мистецтво на культурну мапу світу.

Читайте також: Дослідження космогонії, або Як Луцьк стане світовим центром культури

«Суть проєкту полягає у тому, що ми хочемо поспілкуватися із суспільством на тему народження: Де ми взялися? Куди біжимо? І що буде в кінці коридору? Це інтервенція мистецтва у виробничий простір. Тут буде розподільчий центр, тут працюватимуть люди, але поряд буде й мистецтво. Ми хочемо подискутувати з Гегелем на тему безцільної доцільності. Кожен з нас може задуматися над цим та дати своє бачення», – каже Віктор Корсак.

В рамках творення проєкту проходитиме багато заходів, також митець постійно працюватиме у просторі, і усі охочі зможуть спостерігати за процесом творення картини. 

Читайте також: Українські амазонки як уособлення сили духу: у Музеї Корсаків провели мистецьке суаре

«Цей новий досвід виконуватиме ту головну функцію, яку має нести мистецтво. Воно має надихати на щось нове та велике, і відкидати все лишнє, що є у наших головах», – пояснює куратор проєкту.

Читайте також: Космогонія: як дослідники та науковці спілкувалися про життя та смерть

«Тут будуть сцени із різних міфів, різних релігій, будуть погляди вчених. Тут буде все. Це буде жива енциклопедія Космогонії», – додає Віктор Корсак.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024