У Луцьку проходить фестиваль про професії, що зникають

11 Листопада 2022, 14:16
Фестиваль у Польщі 2272
Фестиваль у Польщі
Фестиваль «Професії, що зникають» надає можливість майстрам народної творчості представити своє мистецтво, популяризувати край, його історію, культуру та сучасні досягнення. Окрім популяризації народної творчості, учасники мають можливість ознайомитись із народними танцями та взяти участь у танцювальних майстер-класах, а також переглянути виступи фольклорних колективів та гуртів. 
 
Творчі виступи є додатковою атракцією та дозволяють учасникам пізнати народну культуру України та Польщі. 11 листопада фестиваль проходить у Луцьку. Про це розповіли на сторінці фестивалю.
 
Трансляцію можна подивитися у ютубі.
 
Фестиваль «Професії, що зникають» організований в рамках проєкту «Розвиток польсько-українського співробітництва на основі культурної спадщини» в межах Програми транскордонного співробітництва Польща- Білорусь- Україна 2014-2020 реалізується в партнерстві Польщі та України. Головним бенефіціаром та ініціатором проекту є Районний центр курпівської культури імені О. Владислава Скерковського в Мишинці. Українську сторону проєкту представляє Палац культури міста Луцька.
 
Головна мета проєкту – збереження, розвиток та популяризація культури, традицій, ремесел і фольклорно-етнографічної творчості як невід’ємних частин побуту і духовної культури народів Польщі та України. Серед завдань проекту – через популяризацію знань про ремесла, курпівський та волинський фольклор, а також спільну діяльність щодо культурної та історичної спадщини обох регіонів виховати в суспільстві бажання берегти та примножувати традиції польського та українського народів.
 
Проєкт активізує транскордонну співпрацю шляхом використання культурної та історичної спадщини, сприяє розвитку обізнаності про величезний потенціал курпівського та волинського фольклору. Популяризація культурно-історичної спадщини та зміцнення культурних зв’язків відбувається через організацію заходів, що ґрунтуються на курпівському та волинському фольклорі, випуск спільного видання, CD-диску та організація двосторонніх обмінів досвідом у вигляді конференцій, навчальних візитів, участі у заходах та фестивалях, які відбуваються у Польщі та в Україні. Участь у заходах проєкту дозволяє інтегруватися, дізнатися більше про культуру та історію одне одного.
 
Проєкт об’єднує місцевих жителів, популяризуючи регіони, їх історію, культуру та сучасні економічні досягнення. Участь в організованих заходах дозволяє усім ближче познайомитися з традиційними професіями, народними піснями, мелодіями, танцями та музичними інструментами.
 
Отримані знання та навички, а також налагоджені контакти сприяють майбутній співпраці та реалізації інших транскордонних ініціатив щодо культурної та історичної спадщини регіонів Польщі та України.
У рамках проєкту записано CD-диск із піснями та мелодіями Волині та Курпівсього регіону. Буде підготовлене видання про популяризацію культурно-історичної спадщини волинської та курпівської культури. Видання буде доступне трьома мовами PL-UA-EN.
 
Волинь і Курпівський регіон визнані одними з найбагатших і найцікавіших за своїм етнографічним характером. Їх культура має особливі традиції декоративно-прикладного мистецтва, які в такій мірі не збереглися більше ніде. Проте без активної підтримки та популяризації волинських та курпівських традиційних професій, зокрема виробів народної творчості, вони можуть бути втрачені для майбутніх поколінь. Є ризик, що професії та навички, які зараз не є популярними, зовсім зникнуть, якщо молоде покоління не засвоїть їхні цінності.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024