У Луцьку створять найбільшу картину у світі

12 Листопада 2022, 12:50
У Луцьку створять найбільшу картину у світі 2914
У Луцьку створять найбільшу картину у світі

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків (МСУМК) представляє унікальний проєкт світового масштабу. Експозицію музею поповнить найбільша у світі живописна картина на полотні площею 2 000 м2.

12 листопада о 17:00 в Луцькому МСУМК відбудеться відкриття проєкту та мистецька акція «Народження народження», яка дасть старт проєкту «КОСМОГОНІЯ». Про це Район.Культура повідомили у музеї.

Експозицію поповнить найбільше живописне полотно у світі. Висота картини сягне 10 метрів, а ширина — 200 метрів, тобто її площа складатиме 2 000 м2. Картина буде сформована орієнтовно з 300 фрагментів, кожен із яких одночасно буде окремим самостійним артоб’єктом. 

Цю роботу, впродовж півтора року, буде створювати знаковий український художник Петро Антип

Назва проєкту «КОСМОГОНІЯ» походить від грецького слова «народження». Це буде діалог із глядачем про те, як «Хтось, якимось чином, створив щось та когось, та про те, для чого це все». 

«Досі мистецтвом вважалося те, що втратило функціональність (практичну доцільність) або не мало її взагалі. У нашому проєкті функція (виробничі процеси, які можна буде спостерігати) набуде естетичного змісту. Глядачі та працівники будуть отримувати унікальний психоемоційний досвід. Реальний виробничий процес, буде невід’ємною частиною арт-проєкту», — розповідає Віктор Корсак, куратор проєкту «КОСМОГОНІЯ» і фундатор МСУМК.

Читайте також: Дослідження космогонії, або Як Луцьк стане світовим центром культури

Важливою складовою проєкту є те, що відвідувачі Музею долучаться до найтривалішого у світі перформансу. Протягом 18 місяців вони зможуть спостерігати за творенням полотна: творчим пошуком митця та «Народженням народження». Мистецьке дійство Петра Антипа триватиме понад 3000 годин (попередній рекорд належить Марині Абрамович, перформанс якої тривав 700 годин).

Впродовж процесу творення картини, у музеї будуть відбуватися різноманітні заходи на тему «КОСМОГОНІЯ» — мистецькі імпрези, майстер-класи, пізнавальні лекції, наукові форуми та конференції. Це дозволить відвідувачам, не лише поглибити свої знання із даної проблематики та отримати відповіді на непрості питання, а й сформулювати свої бачення на ґенезу всесвіту.

Автори проєкту переконані, що даний задум буде вагомим доробком і сприятиме приєднанню Луцька та України в цілому до когорти найвідоміших глобальних туристичних локацій. 

До речі, попередній рекорд належить британському митцю Саші Джафру, який дав світові свою роботу «Подорож людства» площею 1 600 м2

Стежити за апдейтами проєкту «КОСМОГОНІЯ» та за новинами МСУМК можна на сторінках у Facebook та Instagram. З будь-яких питань писати на [email protected].

Довідка: Віктор Корсак — доктор економічних наук, кандидат медичних наук, Голова Ради директорів VolWest Group, фундатор Музею Сучасного Українського Мистецтва Корсаків, викладач МВА. Автор книг і десятків статей у світових виданнях.

Петро Антип — український скульптор, маляр, письменник. Народився у м. Горлівка на Донеччині, здобув освіту в Пензенському художньому училищі ім. Академіка К. А. Савицького (1984). Член Національної спілки художників України (1989). Заслужений художник України (2009).

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків створений з метою розвитку духовності нації та пропагування українського мистецтва у світі. У музеї представлено роботи понад 100 видатних митців (більш як 800 арт-об’єктів). Живопис, графіка, скульптура, інсталяція, відео-арт – тут зібрана колекція творів мистецтва найкращих українських авторів ХХ–ХХІ століть.

Завдяки старту проєкту «КОСМОГОНІЯ» Музей Корсаків розширюється ще на 5000 м2. Загальна площа складе 12 500 м2. МСУМК планує інтегрувати мистецтво у виробничий процес на постійній основі.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024