Створили серію документальних фільмів про українських митців

08 Листопада 2022, 13:12
Мистецтво в країні війни 2234
Мистецтво в країні війни

Створили документальний серіал «Мистецтво в країні війни», присвячений українським митцям, які живуть і творять в Україні під час війни. 

Про це пише Читомо. 

Цикл документальних фільмів складатиметься з 25 епізодів. Кожен з них буде розповідати про одного з українських митців – художників, скульпторів, композиторів, письменників тощо, які не виїхали за кордон та продовжують свій творчий шлях в Україні. Багато хто з них отримав статус внутрішньо переміщеної особи, волонтера, захисника країни, постраждалого від обстрілів. 

Головне завдання проєкту – дослідити, як змінюється місце та значення митця та його творчості в країні, яка воює.

Серед героїв циклу – живописці Катерина Косьяненко та Матвій Вайсберг, графіки Олеся Джураєва та В’ячеслав Снісаренко, композитор Олексій Шмурак, поетеса Світлана Поваляєва та інші. Повний список DocNoteFilms обіцяє оголосити невдовзі на своїй сторінці у фейсбуці.

Серіал створили DocNoteFilms у співпраці з BABYLON’13. Консультанткою проєкту стала мистецтвознавиця Катерина Липа.

Перші серії «Мистецтва в країні війни» з’являться у листопаді у відкритому доступі на Facebook-сторінці DocNoteFilms та на Youtube-каналі BABYLON’13. 

 

«Наш проєкт має на меті не тільки розповісти про 25 українських митців – ми хочемо продемонструвати силу та багатогранність українського мистецтва, його здатність не тільки рефлектувати, а й мотивувати та надихати у найважчі для України часи», – розповідає режисер і співзасновник DocNoteFilms Костянтин Кляцкін

Фільмували героїв в Києві і в області, у Львові, Ужгороді, Полтаві, Чернівцях, Вінниці, у планах — Запоріжжя.

«Сучасне мистецтво у принципі позбавлене дидактики чи, тим паче пропагандистських наративів, тож ніхто не чекає на «картини на воєнну тему» з їх натужним пафосом за лекалами ХІХ – ХХ ст. Значущість сучасного мистецтва за сьогоднішніх скрутних обставин в іншому: кожен твір – це індивідуальне переживання моменту, яке резонує зі світовідчуттям найширших верств імовірних глядачів – сьогоднішніх і майбутніх, військових і цивільних», – коментує Катерина Липа.

Для DocNoteFilms «Мистецтво в країні війни» став першим проєктом із початку повномасштабного російського вторгнення. У попередньому доробку команди – повнометражні документальні фільми «Крим, як це було» про військових, які не зрадили присязі, «Крихка свобода» про полонених Луганської ОДА, «Поліські Тенета» про долю міста Поліське у Чорнобильській зоні, документальний серіал про ветеранів АТО «Крутий Заміс» та інші роботи. 

Співзасновники проєкту Костянтин Кляцкін та Павло Липа також є членами об’єднання документалістів BABYLON’13.

За словами Костянтина Кляцкіна, у зйомках проєкту залучили 5 творчих груп. Хронометраж кожної серії від 10 до 16 хвилин. 

«Днями їздив знімати круту українську художницю Алефтину Кахідзе, яка під час окупації Київщини просиділа в селі Музичі, за кілька кілометрів від лінії зіткнення. Вона сама з-під Донецька, а її мама у 2019 році загинула на блокпосту так званої ДНР. Як митець, вона здатна всі ці враження творчо пережити і спрямувати на важливі проєкти. Одразу після завершення «київської операції» вона поїхала по Європі й однією з перших, як очевидиця, розповідала тамтешній культурній спільноті про українську війну, — поділився автор.

Павло Липа розповів про одного із героїв проєкту, який допомагав криміналістам у Вишгороді й через мистецтво осмислює пережитий досвід.

«Одного із героїв важко застати, бо він активно свої роботи про війну популяризує за кордоном. Митець-концептуаліст Александер Кроліковський в якийсь момент пішов працювати волонтером у морг Вишгорода, куди звозили тіла з Бучі, Гостомеля, Ірпеня. Він водночас створив фотопроєкт. Фотографував криміналістів, цікаві моменти дорогою на роботу. І зараз хоче створити книгу на основі цих світлин, — поділився він.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024