Сашко Дерманський може отримати Премію Астрід Ліндґрен

03 Листопада 2022, 16:27
Сашко Дерманський 1171
Сашко Дерманський

У довгі списки Меморіальної премії Астрід Ліндґрен потрапив український дитячий письменник Сашко Дерманський

Про це повідомили на сайті премії.

До слова, Сашко вдруге потрапляє у список номінантів на цю престижну премію. 

Усього до лонгліста потрапили 251 автор, ілюстратор чи організація з промоції читання з 64 країн світу.

Довідково: Сашко Дерманський –  український дитячий письменник. Член Національної спілки письменників України (з 2006 року).

Перші вірші для малечі опублікував в 2001 році у дитячому журналі «Стежка». Деякі твори виходили під псевдонімами Сашко Володарський та Назар Діброва. У жовтні 2004 року видавництво «Теза» в рамках серії «Пригодницька бібліотека» випустило у світ першу книжку — повість-казку «Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська».

Твори Сашка Дерманського рекомендовано Міністерством освіти і науки України для читання в молодшій («Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська», «Бабуся оголошує війну», «Корова часу», «Царство Яблукарство», «Танок чугайстра») і середній школі («Король буків, або Таємниця Смарагдової Книги»). До оновленої шкільної програми також увійшли повість «Маляка — принцеса Драконії», збірка казок «Казки дракона Омелька», збірка віршів «Бигимоти — не медмеді». Також Сашко став одним із творців сценарію художнього фільму «Сторожова застава» за однойменною повістю Володимира Рутківського. Фільм вийшов восени 2017 року.

Меморіальна премія Астрід Ліндґрен — шведська премія за досягнення в літературі для дітей та юнацтва.

Заснована урядом Швеції 2002 року на честь видатної дитячої письменниці Астрід Ліндґрен, з метою посилити інтерес до дитячої літератури у світі та зробити її доступнішою для дітей. Премія вручається щорічно. Призовий фонд – 5 мільйонів шведських крон (450 тисяч євро).

Лауреатами премії можуть стати письменники, ілюстратори, диктори чи організації з усього світу, незалежно від мови чи національності. Їхні твори повинні мати високий художній рівень та відповідати гуманістичним ідеалам і цінностям, що їх демонструє творчість Астрід Ліндґрен. Якщо мова йде про організацію, то оцінюється тривалість та результативність її роботи. На номінування не впливають такі фактори як обсяг продажів книжок чи попередні нагороди номінанта. Премія не вручається посмертно.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024