В Україні зафіксовано 552 об'єкти культурної спадщини, які пошкодили окупанти

26 Жовтня 2022, 17:02
Будинок культури в Ірпені 1253
Будинок культури в Ірпені

Загальна кількість епізодів руйнації чи пошкодження культурної спадщини, культурних інституцій та релігійних споруд, які верифікувало Міністерство культури та інформаційної політики, станом на 26 жовтня становить 552 об’єкти.

 

Про це повідомила заступниця міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва під час міжнародної науково-практичної конференції «Культурна спадщина в умовах війни: захист, збереження та реставрація». 

«Сумна статистика пошкоджень та руйнувань об’єктів культурної спадщини та культурної інфраструктури продовжує зростати. Станом на 26 жовтня МКІП верифікувало 552 епізоди пошкоджень та руйнувань. З них – 171 пам’ятка, 146 об’єктів цінної історичної забудови, 58 монументів та творів мистецтва, 44 музеї. За інформацією від обласних адміністрацій, загалом ушкоджень зазнало майже 1000 об’єктів культурної інфраструктури. Крок за кроком ми верифікуємо та доповнюємо ці дані, насамперед в частині культурної спадщини», – сказала Катерина Чуєва. 

Окрім того, заступниця міністра подякувала всім, хто докладає зусиль для захисту культурної спадщини.

«Культурна спадщина є одним з ключових елементів національної безпеки. Це має знайти своє відображення у галузевих стратегіях та щоденних практиках. Розбудова екосистеми спадщини України дозволить зберегти національне надбання та розкрити її потенціал для розвитку українського суспільства, а також збалансувати інтереси різних áкторів, кожний з яких несе також і свою частку відповідальності за спільне майбутнє. Чи буде історичне середовище наших міст збережене, як саме, і чи будуть проєкти відновлення такими, що надихають і створюють можливості для розвитку, людиноцентричними та екологічними – залежить від кожного з нас», – сказала вона. 

Довідково: міжнародна науково-практична конференція «Культурна спадщина в умовах війни: захист, збереження та реставрація» проходить у Києві. Її учасники обговорюють питання захисту, збереження та реставрації об'єктів нерухомої культурної спадщини та культурних цінностей, що зазнали великої шкоди внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну. Захід проходить під патронатом ЮНЕСКО та за сприяння Ради Європи.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39