Презентували оперу Бориса Лятошинського за мотивами повісті «Захар Беркут»

26 Жовтня 2022, 16:22
Борис Лятошинський 2132
Борис Лятошинський

Відбулася прем’єра опери «Золотий обруч» українського композитора Бориса Лятошинського. Робота написана за мотивами повісті Івана Франка «Захар Беркут». 

Відео презентували до Всесвітнього дня опери, 25 жовтня, на стрімінговій платформі Opera Vision. До цього твір ніколи не виконувалася за межами України. Про це повідомили на сайті Мінкульту.

Опера була написана композитором в часи, коли в країні була дозволена політика «коренізації» і можна було звертатись до відомих українських мотивів.

Взявши за основу повість Івана Франка «Захар Беркут», Лятошинський зміг не лише, апелюючи до стародавньої історії українського народу, майстерно змалювати побут людей, трагічні, ліричні та фантастичні образи, а й передати дух і самобутність тогочасних українців, що борються проти ворога за свою свободу.

Заради того, щоб створити унікальний відео-проєкт на підтримку українського мистецтва об'єднались 7 міст і організацій, а саме: Teatro dell'Opera di Roma, Teatr Wielki – Opera Narodowa, Finnish National Opera, Royal College of Music, Львівська Національна Опера, San Francisco Opera, Shenandoah University. 

«Золотий обруч» — це перша опера Бориса Лятошинського, написана на лібрето Яківа Мамонтіва. Прем’єра відбулася у 1930 році в трьох оперних театрах, під трьома різними назвами: Одеса — «Захар Беркут», Київ — «Беркути» та у Харкові — «Золотий Обруч».

Борис Лятошинський — український композитор, диригент і педагог, один із основоположників модернізму та експресіонізму в українській класичній музиці.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024