В Мукачеві урочисто відкриють встановлений замість турула тризуб

24 Жовтня 2022, 18:06
Паланок 1414
Паланок
У замку «Паланок» в Мукачеві урочисто відкриють встановлений Тризуб. Державний символ України встановили на постаменті замість орла-турула.
 
Відкриття відбудеться на території Мукачівського історичного музею, о 10:00. Про це повідомили на сторінці Мукачівської міськради.
 
Рішення про встановлення на території Мукачівського історичного музею, на замку «Паланок», малого Державного Герба України прийняли на підставі звернення директора Мукачівського історичного музею Михайла Белеканича. Його схвалив виконавчий комітет міської ради 13 жовтня. 

Турул, який є символом військової потуги Угорщини, в замку «Паланок» з'явився 5 березня 2008 року. Важить монумент 850 кілограмів, заввишки він два метри, розмах крил бронзового птаха – п'ять метрів. Його встановили на  14-метровому постаменті. Та 14 жовтня 2022 року скульптуру демонтували.

Автором пам'ятника міфічному тотемному птахові древніх угорців є Михайло Белень.

Монумент мав символізувати 1100-річчя приходу угорських племен до Карпатської низовини і віднайдення ними своєї батьківщини. У 1896 році (тоді Закарпаття входило до складу Австро-Угорщини), коли угорці відзначали 1000-річчя згаданої події, подібний пам'ятник вже було встановлено на Верецькому перевалі. Проте той птах простояв близько 20 років, і після того, як в 1919 році територія Закарпаття відійшла до Чехословаччини, його демонтували.

Мукачівці та  товариство угорської культури Закарпаття зокрема, були шоковані рішенням виконавчого комітету Мукачівської міської ради.

«Учора Виконавчий комітет Мукачівської міської ради (виконавчий орган Мукачівської міської територіальної громади) прийняв рішення про демонтаж пам’ятного знаку птаху Турул у Мукачівському замку «Паланок». Знаку – оригінал якого був там встановлений за часів Угорського Королівства на честь тисячоліття угорської державності в кінці ХІХ століття, демонтований чехословацькою та знищений радянською владою у кінці 40-х років XX століття і відновлений за рішенням тієї ж Мукачівської міської ради на початку XXI століття коштом пожертвувань відомого мукачівського сімейства Пак у 2008 році.

Зазначаємо, що це рішення є унікальним. Унікальність її полягає у тому, що за роки незалежності є першим рішенням органу місцевого самоврядування в Закарпатті, відповідно до якого не дозволяється встановлення (відновлення) певного пам’ятного знаку пов’язаного з історією – культурою закарпатських угорців, а розпоряджається про його ліквідацію.

Важко зрозуміти, у чому полягла мета більшості членів виконкому Мукачівської міської ради? Яка причина такої зневаги до етнокультурних інтересів і уподобань багатотисячної угорської громади Мукачівщини?

Якими інтересами б не керувалися «отці вароша», наша Спілка, яка за своїми статутними зобов’язаннями покликана відстоювати інтереси цієї громади, висловлює свій рішучий протест.

Вважаємо це рішення таким, що призводитиме до ускладнення міжетнічних стосунків як у місті, так і в області. Тому закликаємо членів виконкому Мукачівської міської ради скасовувати це рішення!», – йшлося у повідомлені Демократичної спілки угорців України від 14 жовтня.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024