Кримськотатарська мова стане доступною та широковживаною в Україні

23 Жовтня 2022, 09:51
Фото ілюстративне 2208
Фото ілюстративне

В Україні створять Національний корпус кримськотатарської мови (НККМ).

Як повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, проєкт втілюють у межах реалізації Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки. 

Це онлайн-платформа, яка виконуватиме функцію відкритої бази даних навчально-освітніх, наукових та інших матеріалів кримськотатарською мовою.

Мета проєкту — зробити кримськотатарську мову широковживаною і забезпечити її дослідження та сталий розвиток. Зазначимо, що ЮНЕСКО внесло кримськотатарську до списку мов, які перебувають під серйозною загрозою. Також проєкт дасть поштовх для впровадження кримськотатарської мови в операційних системах та онлайн перекладачах. Тобто в мові інтерфейсу вашого комп’ютера має з’явитися «Qırımtatar tili».

Наразі розпочався збір друкованих та онлайн-джерел кримськотатарською. Долучитися до створення Національного корпусу на цьому етапі можуть всі охочі за посиланням.

Проєкт реалізується за підтримки швейцарсько-української Програми EGAP, що виконується Фондом «Східна Європа», та Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024