Юрій Андрухович став лауреатом німецької премії

19 Жовтня 2022, 18:45
Юрій Андрухович 2012
Юрій Андрухович

Письменника Юрія Андруховича нагородять премією імені Генріха Гайне столичного міста Дюссельдорф 2022 року. 

Про це пише Читомо.

Мер Дюссельдорфа Штефан Келлер наголосив, що місто вшановує цією нагородою «рішучого прихильника європейських цінностей», нагорода є нагадуванням про необхідність «продовжувати виявляти солідарність з Україною та українським народом».

«Андрухович, один із провідних українських прозаїків, поетів і есеїстів сучасності, пише про становище особистості в історії Центральної Європи. І нині він різко критикує нападки з боку спецслужб, військових і судових органів. Почуття іронії та гротеску характеризує його творчість у кращих традиціях Гайне. Він грає з літературними формами та перетинає межі між реальністю та фантазією. Юрій Андрухович є пристрасним захисником європейської ідеї та представляє ідентичність України як культурної нації. Він нагадує Європі, що в Україні насамперед захищають свободу та права людини», – зазначило журі обґрунтуванні рішення. зазначило: 

Нагороду вручать на церемонії 13 грудня з нагоди 225-річчя Гайнріха Гайне.

Премія імені Гайнріха Гайне міста Дюссельдорфа заснована 1972 року з нагоди 175-річчя від дня народження Гайне і присуджується особам, які своєю діяльністю в дусі Гайне наголошують на основних правах людини, сприяють соціальному та політичному прогресу. Спершу премія Гайне вручалася кожні три роки; з 1981 року присуджується кожні два роки.

Лауреатами премії ставали не тільки письменники, а й філософи, політики, режисери. 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром