У Рівному вручили молодіжну театральну премію імені Героя України Олександра Храпаченка

18 Жовтня 2022, 13:29
Олександр Третяк та Жанна Бичковська 1414
Олександр Третяк та Жанна Бичковська

Жанна Бичковська стала першою лауреаткою молодіжної міської премії в галузі театрального мистецтва, присвяченої Герою України Олександру Храпаченку

Іменну відзнаку Героя Небесної Сотні вручили у Рівному 16 жовтня. Про це пише Суспільне.

Жанна Бичковська працює у Рівненському академічному музично-драматичному театрі з 2013 року, є артисткою драми і зіграла у понад двадцяти виставах. Зокрема, Офелію в «Гамлеті», Наташку в «Наташкіній мрії» і Мокрину Старицьку в «Зерносховищі».

Лауреатка міської премії імені Олександра Храпаченка зазначила, що для неї це почесна і знакова нагорода.

«Знакова, бо це перша премія в моєму житті. А почесна, бо це премія Героя України, вшановується пам'ять справді хорошої людини і вручається молодим виконавцям. Отримати премію було насправді просто і ніяких надзусиль прикладати для цього, виявляється, не потрібно. Треба просто любити свою роботу і виконувати своє призначення», – пояснила Жанна Бичковська.

Міська молодіжна премія імені Олександра Храпаченка, згідно з положенням, це нагрудна нагорода і 35 тисяч гривень. Її заснували у листопаді 2021 року, розповіла начальниця управління культури і туризму Рівного Наталія Лозовська.

«Це ідея Сашкової мами, але, на жаль, вона не дожила до цього дня, її не стало два з половиною роки тому. Премія імені Олександра Храпаченка вручається театралам до 35 років. Ідеали та цінності Революції Гідності будуть прикладом і натхненням для наших молодих митців», – зазначила Наталія Лозовська.

З її слів, на першу молодіжну відзнаку в галузі театрального мистецтва було шість претендентів. Але комітет з присудження премії більшістю голосів віддав перевагу саме Жанні Бичковській.

«Жанна всією своєю працею і життєвою позицією відповідає тим ідеалам, які закладалися в положення про премію. Окрім того, що вона є актрисою театру, ще й засновниця тріо «Веремія», солістка усіх, без винятку, наших загальноміських заходів», – зауважила начальниця управління культури і туризму Рівного.

Премію імені Олександра Храпаченка вручили у виставковій залі Міського будинку культури. Щорічно нею відзначатимуть акторів, постановників, продюсерів, драматургів, науковців, журналістів, режисерів, читців-декламаторів, композиторів-піснярів – молодих митців, які своєю діяльністю сприяють розвитку театральної справи у Рівненській міській територіальній громаді.

Довідково: Олександр Храпаченко народився 18 вересня 1987 року. Професійний скелелаз і театральний режисер-початківець, на початку 2014 року був активістом Євромайдану. 20 лютого на вулиці Інститутській у Києві загинув від кулі снайпера. Олександра Храпаченка поховали у Рівному на Алеї Героїв на кладовищі «Нове». 21 листопада того ж року був відзначений званням «Герой України» та ордена «Золота зірка».

У Рівному є кілька пам’ятних дошок зі світлинами Олександра. Перша – на стіні під’їзду будинку, де він жив. Ще одна – на вході до 19-ої школи, випускником якої був. У Рівненському державному гуманітарному університеті, де він навчався, створили аудиторію імені Олександра Храпаченка. А на роковини смерті там відкрили гранітну дошку, присвячену Герою України.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024