НБУ випустить сувенірну монету, присвячену Соломії Крушельницькій

13 Жовтня 2022, 18:19
Соломія Крушельницька в образі Мадам Батерфляй 1602
Соломія Крушельницька в образі Мадам Батерфляй

Національний банк України анонсував вихід сувенірної монети, присвяченої оперній діві Соломії Крушельницькій, номіналом 2 гривні.

 

Вже з 19 жовтня вона стане доступною для покупців. Про це повідомили на сайті Мінкульту.

«Історія Соломії Крушельницької – це яскравий шлях успіху талановитої, харизматичної та цілеспрямованої українки. Ювілей оперної діви ми відзначали всім світом, адже це одна з пам’ятних дат під егідою ЮНЕСКО. Маємо достойно вшановувати людей, які прославляли Україну. Це особливо важливо, коли ворог воює проти  української ідентичності», – сказав Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України. 

Тираж монети «Соломія Крушельницька у сувенірній упаковці» – 30 тисяч штук. На аверсі монети – зображення Соломії Крушельницької в сценічному образі Аїди, біля якої стилізовані куліси, прикрашені декоративним орнаментом та малий Державний Герб України.

Читайте також: Випустили ювілейні марку та конверт присвячені Соломії Крушельницькій

На реверсі на дзеркальному тлі зображено портрет Соломії Крушельницької, праворуч від якого – стилізоване крило метелика, що символізує один з найвідоміших образів співачки в опері «Мадам Баттерфляй».

Читайте також: «Найпрекрасніша і найчарівніша Баттерфляй»: світлини оперної діви Соломії Крушельницької

Випуск монети входить у рамки плану заходів, присвячених 150-річчю з дня народження Соломії Крушельницької. Також з цієї нагоди Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької підготував низку заходів до ювілею великої українки, а Міністерство культури та інформаційної політики України створило сайт про життя співачки

 

Читайте також: У Львівській національній опері презентували подкаст про Соломію Крушельницьку

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024