300-річчя з дня народження Григорія Сковороди святкуватимуть на державному рівні

13 Жовтня 2022, 12:41
Мерч до 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди 2353
Мерч до 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди

300-річчя з дня народження Григорія Сковороди, українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета й педагога, відзначатимуть на державному рівні попри війну. 

Таке рішення прийняв Кабінет Міністрів під час засідання 12 жовтня. Міністерство культури та інформаційної політики України сприяло тому, що дата ювілею відомого українця увійшла до переліку ювілейних дат ЮНЕСКО 2022 року.

В органах державної влади та місцевого самоврядування, в закладах освіти, культури, наукових установах, музеях України відбудеться низка заходів, зокрема, урочистості, тематичні виставки, круглі столи, бесіди, семінари, літературні читання, екскурсії. Їх присвятять творчій та культурно-громадській діяльності відомого українця.

«Сьогодні дуже важливо продовжувати життя та популяризацію нашої культури, проти якої воює ворог. Варварське знищення Національного музею Григорія Сковороди у селі Сковородинівка на Харківщині й іншої культурної спадщини – тому підтвердження. Це свідомі злочини російських загарбників, бо ворог намагається стерти нашу ідентичність. Григорій Сковорода — один з найяскравіших українців. Заради нашого майбутнього маємо популяризувати спадщину видатного письменника та громадського діяча й тримати стрій, наближаючи перемогу України», — зазначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Нагадаємо, у травні цього року російські військові прямим влучанням снаряда знищили Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди у селі Сковородинівка.

Читайте також: Погасили благодійну марку до 300-річчя від дня народження Сковороди

Раніше Оргкомітет під головуванням міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка схвалив план заходів з відзначення 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди, а Мінкульт презентував айдентику національної кампанії «Світ Сковороди». Завдання кампанії — донести багатогранність образу Григорія Сковороди, відійти від його стереотипного сприйняття як лише «філософа з торбиною» та залучити українців до нового осмислення його спадку. 

Агенція Republic консалтингової групи One Philosophy презентувала проєкт Skovoroda.Today, де філософ постає у сучасному диджитальному світі наставником та другом для українців. Адже його вчення залишається не менш актуальним і в XXI сторіччі.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Сковорода (@skovoroda.today)

Команда One Philosophy бачить образ Сковороди яскравим та актуальним: 28-річний філософ, який шукає своє покликання і ділиться своїми роздумами в інстаграмі. Протягом 300 днів проєкт розкриває багатогранний образ філософа все ширше: передбаченнями у вигляді цитат із його творів, яскравою сувенірною продукцією, туристичними маршрутами слідами Сковороди, діалогами сучасних філософів різних країн та багато іншого. 

Читайте також: Луцька центральна бібліотека запускає флешмоб до дня народження Сковороди

Всі заходи з нагоди вшанування пам'яті великого філософа відбуватимуться з урахуванням воєнного стану з дотриманням правил безпеки.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024