Через ракетний обстріл Києва пошкоджена низка закладів культури столиці

11 Жовтня 2022, 10:00
Червоний корпус Київського національного університету 2134
Червоний корпус Київського національного університету

Через ракетний обстріл Києва заклади культури столиці зазнали різного ступеню пошкоджень.

 

Внаслідок масованого ракетного обстрілу 10 жовтня, зазнали пошкоджень фасади, а також частково дахи і елементи інтер’єрів цілої низки культурних та освітніх інституцій. Про це повідомили на сайті Мінкульту.

Зокрема,  пошкоджень зазнали будівлі:

·               Київського національного університету імені Тараса Шевченка (червоний корпус і корпус Інституту філології);

·               Наукової бібліотеки імені Максимовича;

·               Інституту літератури НАН України;

·               Інституту археографії НАН України;

·               Національної філармонії;

·               Будинку Центральної ради, в якому розміщені Педагогічний музей України та Музей української революції 1917-1921 рр.

Окрім того, зазнали пошкоджень об’єкти житлової забудови, які є пам’ятками архітектури (переважно місцевого значення) 19 століття. Зокрема, житловий будинок на вулиці Терещенків, 13, збудований Богданом Ханенком.  

На місцях оперативно спрацювали, як команди самих закладів, які зробили все можливе для мінімізації негативних наслідків пошкоджень, так і волонтери, за допомогою яких вдалося доставити до значної частини установ необхідні матеріали, як-от, ОSB-плити. Ці плити використають для того, щоб закрити пошкоджені вікна та двері. 

Як зазначив Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України, він вже підняв питання щодо термінового скликання зустрічі міністрів культури та медіа країн G7.

«Провів термінову розмову з міністерками культури ФРН Клаудією Рот, Британії Мішель Донелан та поінформував міністерку культури Франції Ріму Абдул Малак щодо нинішньої ситуації.  Всі висловили підтримку Україні, готові допомагати в негайних потребах з відновлення та збереження культурної сфери й посилювати санкції проти рф. Окрім того, підняв питання щодо термінового скликання зустрічі міністрів культури та медіа країн G7 щодо посилення санкцій проти росії і посилення підтримки Україні. Після сьогоднішнього масованого обстрілу, сподіваюсь, ні в кого немає сумнівів, що нинішніх санкцій та реакції цивілізованого світу не достатньо і вони мають бути нищівними», – сказав Олександр Ткаченко.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024