Kyiv Music Fest: як студенти з Волині підкорюють столицю

07 Жовтня 2022, 11:41
Марія Довгун, Марія Арестович, Владислав Ваколюк та Тетяна Новицька 2021
Марія Довгун, Марія Арестович, Владислав Ваколюк та Тетяна Новицька

Щороку в останній тиждень вересня у Києві відбувається одна з найголовніших подій українського мистецького життя – фестиваль сучасної академічної музики Kyiv Music Fest

Цьогорічний фестиваль, що відбувся, значною мірою, не «завдяки», а «всупереч» обставинам, показав, зокрема, високий рівень організованості і самоврядування мистецької молоді – студентів Національної музичної академії України. Так, 29 вересня провели концерт молодих композиторів – бакалаврантів і магістрантів академії. Про це журналістам Район.Культура розповіла молода композиторка Марія Арестович з Луцька, яка серед усіх студентів зробила чи не найбільший внесок у проведення цьогорічного фестивалю.

Дівчина  навчається нині в Національній музичній академії України у класі професора Ігоря Щербакова. Саме він є одним із головних організаторів Kyiv Music Fest. 

Марія Арестович
Марія Арестович

Допомагаючи своєму педагогу, Марія протягом усього тижневого марафону виконувала значну частину організаційної роботи: комунікація з композиторами, виконавцями, працівниками сцени, укладання окремих концертних програм. Молода композиторка стала  головною організаторкою концерту студентів-композиторів. 

Також великий внесок в організацію і проведення концерту зробили й інші студенти, які є вихідцями з Волині. Усіх їх об'єднує спільна alma-mater – Волинський фаховий коледж культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського. Нині ж вони – студенти столичної музичної академії, виконавці, композитори, музикознавці. 

Читайте також: Симфонічний оркестр, Kalush та педагоги: чим славиться Волинський коледж культури

Це була унікальна нагода для юних митців почути свої твори з великої сцени, адже не так просто організувати концертне виконання студентських опусів, враховуючи складні умови у воєнний час. 

«Цього дня, окрім вже звичних для мене організаційних клопотів, я мала і більш хвилюючу причину для прискореного серцебиття – з великої сцени прозвучали три мої опуси: «Спогад» для бандури», «Надія» для скрипки і фортепіано та «Три пейзажі» для вокального квінтету», – каже Марія Арестович.

Для виконання цих композицій зібралась своєрідна маленька діаспора волинян. Так, «Спогад» прозвучав у натхненному виконанні студента кафедри народних інструментів Владислава Ваколюка, який ще навчаючись у Луцьку завоював славу блискучого бандуриста. 

«Три пейзажі» Марії Арестович прозвучали у виконанні вокального квінтету «Il primo», художнім керівником якого є великий ентузіаст своєї справи, лучанин Віталій Муляр – нині студент кафедри хорового диригування НМАУ. Публіка з оваціями відреагувала на цей поетичний опус. 

До слова, у складі квінтету також є лучанка – Олександра Стичук. Важливу організаційну роботу у цьому дійстві виконувала й волинянка Марія Довгун – студентка історико-теоретичного факультету. Під час концерту вона на практиці засвоїла історію і теорію роботи залаштунків. 

Читайте також: Студентка Волинського коледжу культури перемогла на міжнародному конкурсі

Марія Довгун
Марія Довгун

Долучилася до проведення концерту і волинянка Тетяна Новицька, теж студентка історико-теоретичного факультету. Тетяна була ведучою низки концертів у рамках фестивалю, зокрема і концерту молодих композиторів. Вона також стала авторкою блискучої рецензії на це дійство. 

Тетяна Новицька
Тетяна Новицька

Марія також розповіла, що навчаючись у Волинському коледжі культури і мистецтв, майже всі ці талановиті студенти пройшли школу Віктора Тиможинського – заслуженого діяча мистецтв України, композитора і улюбленого викладача усіх, кому випадає нагода послухати його лекції. 

Цьогоріч твори Віктора Тиможинського не виконувались на Kyiv Music Fest, однак до того, чи не кожного року від заснування фестивалю, опуси волинського композитора звучали у концертних програмах. 

«У складних умовах останніх років, зумовлених локдауном, а тепер і повномасштабною війною, усім нам дуже бракує живого спілкування, рідних облич поруч, світлих емоцій і звичних маленьких радостей. Безперечно, концерт молодих композиторів подарував публіці такі потрібні нині теплі враження», – ділиться Марія.

Читайте також: У Волинському коледжі культури та мистецтв привітали освітян з професійним святом

За її словами, надзвичайно цінним став концерт і для волинських героїв фестивалю.

«Відчуття повернення до свого «сімейного кола», хвиля радісних спогадів і стійке бажання творити усім разом нове майбутнє українського мистецтва», – каже композиторка.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024