Волинські художники беруть участь у Тижні українського мистецтва в Бельгії

05 Жовтня 2022, 10:29
Прапор України, сплетений волонтерками в луцькій галереї мистецтв, біля входу в Белфорт 2333
Прапор України, сплетений волонтерками в луцькій галереї мистецтв, біля входу в Белфорт

В бельгійському місті Брюгге триває Тиждень українського мистецтва, до участі в якому запросили волинських художників. 

Урочиста презентація відбулася 1 жовтня за участю бургомістра Брюгге Дірка Де Фау, тимчасово повіреної у справах України в Королівстві Бельгія та у Великому Герцогстві Люксембург Наталії Аношиної, президентки Культурного центру України в Бельгії Світлани Лебіги, представників української спільноти, художників-учасників проєкту на численних гостей. Однією з них стала Маша Пилипчук, яка поділилася з Район.Культура подробицями події.

Тиждень українського мистецтва стартує
Тиждень українського мистецтва стартує

Заслужена артистка України Ленара Османова виконує гімн України
Заслужена артистка України Ленара Османова виконує гімн України

Бургомістр Брюгге Дірк Де Фау вітає українців
Бургомістр Брюгге Дірк Де Фау вітає українців

До глядачів звертається Наталія Аношина, тимчасова повірена у справах України в Бельгії
До глядачів звертається Наталія Аношина, тимчасова повірена у справах України в Бельгії

Тетяна Ігнатенко вручає український маківник бургомістру Брюгге
Тетяна Ігнатенко вручає український маківник бургомістру Брюгге

Лейтмотивом події є потужна підтримка бельгійським народом боротьби України у війні за свою Незалежність, в якій велика роль належить мистецтву – «Мистецтво рятує». Під назвою Art Saves Lives відбуваються серії доброчинних виставок-продажів українських митців, під час яких 50% від отриманих коштів буде спрямовано на придбання медичних засобів на потреби країни.

Вітання організаторці події Світлані Лебізі
Вітання організаторці події Світлані Лебізі

Як розповіла натхненниця і організаторка події Світлана Лебіга, це великий мистецький проєкт, що цілеспрямовано фіксує творчі рефлексії художників України на актуальні події. Експозиційний простір старовинного залу Garemijn в самому центрі Брюгге в ці дні гуртується навколо теми «Буча. Втрата раю» відомого українського живописця Едуарда Бєльського. Твори цього митця перебували на експозиції в Бучі під час окупації міста і були вивезені вже після його звільнення. Зараз вони експонуються в бельгійському місті.

Читайте також: У Луцьку відкриють виставку «Буча: Втрачений рай»

Більше 20 художників з різних регіонів України презентують індивідуальні творчі історії, які загалом формують широкий погляд на сучасну історію України в європейському контексті.

Зі слів голови Волинської організації Національної спілки художників України Володимира Марчука, у творах волинян європейський глядач побачить не лише антивоєнні мотиви, а й насолодиться унікальним колоритом, яскравою палітрою нашого краю. Загалом, тут представлено більше ніж 30 робіт спілчан і вільних митців. Власне, це і є той рай, наша Батьківщина, втрату якого не можна допустити.

Найемоційнішою частиною Тижня українського мистецтва є спілкування з глядачами – представниками української діаспори і художниками, українськими біженцями, туристами з усього світу. Зустрічі в Брюгге дуже теплі й сердечні. Приємно, що люди з різних куточків світу співпереживають з нами, підтримують українців у їхньому протистоянні російській агресії. В залі Белфорта в ці дні лунають українські хіти, точаться розмови українською мовою. 

«З такою потужною підтримкою ми обов`язково переможемо!», – впевнені учасники Тижня українського мистецтва в Брюгге.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024