Без України «імперія» не зможе існувати, – Віра Агеєва у Луцьку

04 Жовтня 2022, 10:42
Віра Агеєва та Ірина Констанкевич 1060
Віра Агеєва та Ірина Констанкевич

У Волинській обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки організатори літературного фестивалю «Фронтера» спільно з видавництвом «Віхола» презентували книгу Віри Агеєвої «За лаштунками імперії». 

Ця зустріч, як і решта, які підготували фронтерівці, є благодійною. 2 жовтня, благодійникам вдалося зібрати 12 303 гривні на купівлю автівки для ЗСУ. Гроші передали у волонтерський штаб «Ангар». Про це пише Таблоїд Волині.

Віра Агеєва, літературознавиця, критикиня та професорка Києво-Могилянської академії, лауреатка Шевченківської премії, за пів року до повномасштабної війни видала книгу «За лаштунками імперії» про українсько-російські взаємини в культурно-історичному розрізі. 

Нині ця збірка есеїв вже стала культовою та є у багатьох підбірках до прочитання. Зустріч з авторкою модерувала народна депутатка України Ірина Констанкевич.

3 влучних фрази Віри Агеєвої:

«Російська імперія просто не зможе існувати, втративши Україну».

«Це одна з перших книжок, в якій російсько-українські культурні відносини розглядаються як українсько-російські, з української точки зору, – і з української точки зору воно все виглядає зовсім інакше».

«Зробити з Лесі Українки, яка інакше як «кацапами» їх в листах не називала (..), називати її другом російського народу і вихованкою російських революціонерів – це наруга, а це і була наруги. Ось цієї наруги ми маємо позбутися на освітньому рівні – треба написати нові підручники».

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024