«ЩеМить»: луцькі «Бешкетники» презентували театральну поетичну замальовку

22 Вересня 2022, 20:02
Вистава «Бешкетників» 1476
Вистава «Бешкетників»

Луцька зразкова театральна студія «Бешкетники» презентувала своїм глядачам показ поетичної замальовки «ЩеМить» за віршами, написаними війною.

Захід проходив у Міжнародний день миру — 21 вересня — в Палаці культури міста. Серед присутніх була журналістка Район.Культура.

Організаторами стали ВОГО «Перспективи Волині» та Департамент культури Луцької міської ради. Захід проводився в рамках реалізації проєкту «Культура має значення», який фінансується за підтримки House of Europe та Європейського Союзу.

«Ця замальовка поступово створювалася, тому що все літо ми виступали, брали участь у різних благодійних заходах, долучалися до збору коштів для військових та читали патріотичну поезію, поезію про війну, поезію, написану війною. Коли кожна дитина, кожен «бешкетник» має вірш, хтось має кілька, вже було гріх не зробити щось з того всього», — поділився Вадим Хаїнський, керівник студії, артменеджер проєкту «Культура має значення» та артдиректор ВОГО «Перспективи Волині».

Читайте також: «Розквітнеш, Україно»: вихованка «Бешкетників» зачитала патріотичний вірш

Вадим Хаїнський розповів, що команда вирішила для назви обрати саме слово «замальовка», бо кожна дитина на своїх білих сорочках малювала, що підказувала їй фантазія та емоції, а також тематика вірша. 

Дехто підписував свої речі патріотичними гаслами, хтось писав назви міст, інші — реалії нашого часу від початку повномасштабної війни росії проти України, наприклад, «повітряна тривога».

У коментарі для Район.Культура Вадим Хаїнський розповів, що у виставі «ЩеМить» були задіяні діти з внутрішньо переміщених сімей, які через війну змушені були поїхати зі своїх рідних міст — Києва, Маріуполя, Харкова, Бучі

Як зазначив Вадим, цілями проєкту «Культура має значення» є здійснення театротерапії, книготерапії та квесттерапії для внутрішньо переміщених осіб; промоція української культурної спадщини у воєнний та післявоєнний час; розвиток спільних культурних цінностей для посилення інтеграції внутрішньо переміщених осіб у життя місцевих громад. 

«Завдяки проєкту «Культура має значення» багато сімей-переселенців можуть безкоштовно відвідувати арттерапевтичні заходи: літературно-мистецькі майстер-класи, тренінги з акторської майстерності, інтерактивні квести, казкотерапія, лялькотерапія, книготерапія, перегляди українських документальних та історичних кінофільмів, вистав», — поділився Вадим Хаїнський.

Проєкт охоплює різновікову аудиторію: є заходи для дітей, для молоді, для дорослих та заходи сімейного типу. За грантові кошти в Палаці культури Луцької міської ради облаштовано артпростір для сімей внутрішньо-переміщених осіб. Детальну інформацію про заходи можна знайти на фейсбук-сторінці проєкту «Культура має значення».

Перед початком вистави присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих у війні, а опісля керівник студії «Бешкетники» запросив своїх вихованців до театральної постановки поетичної замальовки «ЩеМить».

Діти під час вистави, на фоні якої грала українська пісня, артистично декламували щемливі вірші, теми яких породила війна. Юні «Бешкетники» по-дорослому передали емоції та настрій озвучених поезій, серед яких були твори поетес та поетів Надії Гуменюк, Надії Красоткіної, Лесі Данильчук, Людмили Галінської, Софії Фединої-Прилуцької, Маші Сладкової, Галини Британ, Марії Скочиліс, Ірини Рубець, Людмили Яцури, Дмитра Андрусяка і Сергія Рубана.

Після завершення вистави Вадим Хаїнський запросив глядачів до обговорення показу. Він додав, що діти дуже вправно й з розумінням приступили до завдання. 

«Самі роблять, самі вигадують, самі шукають, думають над тим, як усе подати. Все було так легко, і я так з того тішився», — пригадав Вадим.

Читайте також: Культурні хаби у війні: луцький актор створив арт-майстерню для дітей-переселенців

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024