150-річчя Соломії Крушельницької: як святкуватиме Україна

22 Вересня 2022, 16:36
150-річчя Соломії Крушельницької 3608
150-річчя Соломії Крушельницької

Виповнюється 150 років з дня народження славетної оперної діви Соломії Крушельницької, що відзначатиметься разом з усім світом, адже ця ювілейна дата входить до переліку пам’ятних дат під егідою ЮНЕСКО. По всій Україні відбуватимуться урочисті події присвячені святкуванню ювілею відомої української оперної виконавиці.

Журналісти Район.Культура зробили підбірку заходів присвячених вшануванню відомої української співачки.

Перша подія ювілейного року в честь Соломії Крушельницької відбулася у Києві. З 20 вересня у столичному музеї Victoria Museum стартувала незвичайна виставка-шоу старовинних костюмів епохи слави Соломії Крушельницької – «Загартована шляхетність».
Експозиція складається з більш ніж 20 автентичних суконь та аксесуарів тих часів. А перейнятися неповторним часом життя української оперної співачки допоможе спеціальний аудіогід, який був записаний саме для виставки Іваном Дудичем, науковим співробітником Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові.
«Ще до війни у мене з'явилось бажання зробити виставку, присвячену Соломії Крушельницькій. Для мене ця дивовижна жінка є уособленням найкращих рис українок. Вона талановита, вибаглива до себе, життєрадісна та стильна. Щоб вона не робила, – виступала на кращих світових оперних майданчиках, власноруч створювала собі сукні чи керувала автомобілем - вона все робила із неймовірним азартом», – каже Вікторія Лисенко, засновниця і кураторка Victoria Museum.
В рамках виставки  проводитимуться заходи-лекції, екскурсії. Експозиція триватиме до 15 жовтня 2022 року.
 
У Рівненській обласній філармонії відбудеться концерт «Величне і земне», 25 вересня о 17:00. Проєкт народної артистки України Наталії-Марії-Фарини. Квитки онлайн https://organ.rv.ua/afisha/konczerty/. Бронювання квитків та деталі за телефоном: 067 750 13 59.
Найбільше різноманітних подій відбуватиметься у Львові, де довгий період життя мешкала Соломія Крушельницька. 
 

У Львівському палаці мистецтв відкрили виставку картин, присвячену 150-річчю з дня народження Соломії Крушельницької. В експозиції близько 50 творів сучасних тернопільських та львівських художників.

«Проєкт готували протягом року, бо не просто підготувати виставку, персоніфіковано. Якби це просто була збірна виставка, то було б набагато простіше, людина намалювала і принесла, а коли стоїть питання присвячене якійсь особі, це складніше», — каже головний художник Палацу мистецтв Орест Скоп.

Виставка наразі діє у Львові, згодом поїде до Тернополя.

У Музично-меморіальному музеї Соломії Крушельницької у Львові, 23 вересня відкриють виставку «Портрет Діви». На ній експонуються художні портрети з фондів Музею та унікальні фотопортрети Соломії Крушельницької в художньому опрацюванні львівської мисткині Олександри Квик. Шлях цих світлин до Музею – це окрема історія. 
З 23 вересня по 2 жовтня 2022 року у Львівській національній опері пройде цілий ряд заходів присвячених співачці. 
Так, 23 вересня 2022 року, у день 150-річчя Соломії Крушельницької, на сцені Львівської національної опери відбудеться Гранд-концерт «Соломія. Brava!», який транслюватиметься наживо на ютуб-каналі Львівської національної опери, тож послухати його зможуть глядачі зі всього світу. 

Серед виконавців – співаки та співачки з усіх оперних театрів України, солісти, хор й оркестр Львівської національної опери і запрошений зірковий диригент – італієць Альберто Веронезі, що співпрацював з оперними театрами та симфонічними оркестрами Італії, Австрії, Німеччини, Бельгії й США.

Диригент Альберто Веронезі
Диригент Альберто Веронезі

Впродовж святкування ювілею Соломії Крушельницької можна буде також більше дізнатися про її життя і творчість. Зокрема, пройде тематична виставка на першому балконі театру «Історія тріумфу» та відбудеться лекція-концерт «Відома та невідома Крушельницька».

На честь співачки на головній та камерній сценах театру можна буде побачити відомі твори світового мистецтва – оперу «Мадам Баттерфляй» Джакомо Пуччіні, балет «Повернення Баттерфляй» Дж. Пуччіні – Мирослава Скорика та драму «Саломея» Наталії Давидовської.

Закриватимуть цикл ювілейних подій два концерти: виступ італійського гітариста-віртуоза Сімоне Онніса, що виконає в інструментальному перекладі відомі оперні арії, та концерт наймолодших музикантів Львова, що навчаються в музичному ліцеї імені Соломії Крушельницької.

Читайте також: 150-річчя Соломії Крушельницької відзначатимуть на державному рівні

Події, присвячені 150-річчю з дня народження Соломії Крушельницької у Львівській національній опері:

23 вересня, п’ятниця

17:00, Коридор першого балкону

«Історія тріумфу». Відкриття виставки. Дизайн – Сергій Петлюк. Куратор – Михайло Кобрин.

Вхід – за квитками до театру.

18:00, Глядацька зала та онлайн-трансляція СОЛОМІЯ. BRAVA!

Гранд-концерт світової оперної музики з репертуару Соломії Крушельницької. За участі запрошених виконавців і солістів, хору та оркестру Львівської національної опери. Диригент – Альберто Веронезі (Італія)

Квитки: https://bit.ly/3qATpyG  

24 вересня, субота

14:00, Дзеркальна зала

«Відома й невідома Крушельницька» – лекція-концерт. У співпраці з Музично-меморіальним музеєм Соломії Крушельницької у Львові.

Вхід – вільний (за запрошеннями, які можна отримати у касі театру).

16:00, Дзеркальна зала

«Кімоно для Баттерфляй». Презентація книги Олександра Балабка.

Вхід – вільний (за запрошеннями, які можна отримати у касі театру)

18:00, Глядацька зала

«Повернення Баттерфляй». Дж. Пуччіні – М. Скорик. Балет на 2 дії.

Квитки: https://bit.ly/3RYNIpX 

25 вересня, неділя

15:00, Дзеркальна зала

«Саломея». Містична драма, присвячена Соломії Крушельницькій, за поетичним сценарієм Наталії Давидовської.

Квитки: https://bit.ly/3qxsFza 

18:00, Глядацька зала.

«Мадам Баттерфляй». Дж. Пуччіні. Опера на 3 дії. Запрошений тенор – Олег Злакоман (Одеса).

Квитки: https://bit.ly/3BBfq6J 

29 вересня, четвер

18:00, Дзеркальна зала

«Італійський вечір». Концерт камерної музики. Сімоне Онніс – гітара (Італія).

За підтримки Інституту італійської культури.

Квитки: https://bit.ly/3QDmWCv 

2 жовтня, неділя

15:00, Дзеркальна зала

«Діти – Соломії». Концерт учнів Львівського державного музичного ліцею імені Соломії Крушельницької.

Квитки незабаром з’являться у продажу.

 

Довідково: Соломія Крушельницька – українська оперна співачка та національна легенда, чий надзвичайний голос та неповторність акторського перевтілення підкорили серця мільйонів людей – від Львова до Варшави, від Одеси до Парижа, від Мілана, Неаполю до Каїра, Барселони, Лісабону та Буенос-Айреса.

«Національність мою знають усі, я її не змінювала й ніколи не зміню, попри те, що підлизування й ставання під прапори сильніших іноді приносять вигоду», — наголошувала Соломія Крушельницька.

Навіть у розквіті світової слави, вона щоразу завершувала концерт українськими народними піснями. Щороку приїздила з виступами в рідний Тернопіль, Львів, Бережани, Чернівці чи Збараж. 
 
«Кобзар» Тараса Шевченка повсякчас мала із собою як талісман. Вона була справжньою «громадянкою світу»: її скрізь вважали своєю, а у Італії та Польщі називали національною гордістю.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром