У Мукачеві відкрили меморіальний будинок-музей засновника Закарпатської школи живопису

20 Вересня 2022, 17:02
Фото з меморіального будинку-музею Адальберта Ерделі, 1125
Фото з меморіального будинку-музею Адальберта Ерделі,

У Мукачеві врочисто відкрили меморіальний будинок-музей Адальберта Ерделі, засновника Закарпатської школи живопису.

Про це 20 вересня повідомив Мукачівський відділ культури та молодіжної політики.

Відкриття музею приурочили дню пам'яті художника — митець помер 19 вересня 1955 року.

У своєму виступі художник, доцент Закарпатської академії мистецтв Аттіла Коприва, якому належить ідея меморіального будинку-музею Ерделі, зазначив, що з самого початку хотілося, щоб батьківський будинок Ерделі, в якому художник жив з шести років, став багатофункціональною історичною спорудою: музеєм, майстернею, виставковою залою, творчим осередком для зустрічей та пленерів, мистецьким хабом, який об’єднуватиме відомих митців сучасності, молодих художників та студентів мистецьких вузів, а також популярною туристичною локацію.

У 2019 році ТОВ «Захід Фінанс Груп» за підтримки Угорського Уряду та за сприянням ГО «Асоціація Збереження та Розвитку Мистецтва і Культури Карпатського Регіону» придбав колишню родинну будівлю художника, а в 2020-2021 роках провели реконструктивні та ремонтні роботи.

Головною метою проєкту було відтворити автентику, тогочасний побут, дизайн інтер’єру. Тому основна увага була приділена вивченню документів, фотографій, ранніх малюнків та картин Ерделі, адже багато часу художник проводив саме у майстерні, а також на локаціях під Мукачівським замком.

Зазначено, що ще з літа будинок Ерделі став прихистком для творчих родин переселенців. Зокрема, зараз в одній із гостьових кімнат проживає родина художника Олександра Жильцова, який двічі тікав від війни: спочатку з Донецька до Києва, а тепер з Києва до Мукачева. Художник вже створив тут серію робіт, яка й була представлена увазі відвідувачів на другому поверсі будинку.

Меморіальний будинок-музей художника Адальберта Ерделі розташований під Мукачівським замком «Паланок» на вулиці Ерделі, 22.

Читайте також: 
Світлини Наталії Рибар, Тетяни Когутич, Мукачівський відділ культури.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром