У Національній опері попрощалися з загиблим солістом балету Олександром Шаповалом

17 Вересня 2022, 14:55
Прощання з Героєм 2360
Прощання з Героєм

У Національній опері України прощаються з солістом балету Національної опери Олександром Шаповалом, який загинув 12 вересня у бою під Майорськом.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Олександр Шаповал, заслужений артист України, соліст балету Національної опери України ім. Шевченка, викладач з дуетно-класичного танцю Київського державного фахового хореографічного коледжу.

Після початку повномасштабного вторгнення пішов на війну добровольцем. Був гранатометником.

У Шаповала залишилася дружина і двоє дітей. Попрощатися із загиблим прийшли кілька сотень людей. Серед них рідні, колеги, знайомі та побратими артиста.

«Студентом я ходив дивитися на його виступи. Це було неперевершено. Потім ми познайомилися на гастролях і подружилися. Було дуже приємно спілкуватися з нм на лише на сцені, а й у житті. Він був відкритий, щирий, завжди готовий все віддати, щоб людям навколо було добре. Він був світлою людиною», — сказав колега Шаповала, танцівник ансамблю імені Вірського Вячеслав Елінський.

«Сашко жив театром, своїми партіями, він не грав, а проживав свої ролі. Таких людей дуже мало. Його обожнювали глядачі і ходили на вистави заради нього. Людина з неймовірною харизмою», — розповів соліст балету Національної опери України і друг Шаповала Максим Мотков.

За його словами, Олександр був прекрасним другом.

«Він був люблячим батьком, обожнював свою родину, дружину. Востаннє ми спілкувалися 6 вересня. Був поганий зв'язок. Він казав% "Все добре. Так, стріляють. Так, бомблять, але все буде добре», — розповів Мотков.

Він зазначив, що рішення Шаповала піти добровольцем на війну не було несподіванкою для Максима.

«У нього було двоє дідусів, яких він дуже любив, які пройшли Другу світову війну. Він слухав їхні розповіді і казав, що також пішов би захищати батьківщину. І коли 24 лютого почалася війна, 25 лютого він записався в тероборону», — сказав Мотков.

«Олександр був сміливим. Хотів бути схожим на свого діда. Ніколи не цурався ніякої робити. Робив, що наказували. І виконати останній наказ зголосився добровольцем. Це була місія, з якої він не повернувся», — розповів побратим Шаповала Роман Туршиєв.

За його словами, спочатку Олександр боявся, що не опанує спеціальність гранатометника, і що його виженуть, бо у військовому квитку у нього написано, що він артист балету.

«Але він швидко вчився і це давалося йому легко», — сказав Туршиєв.

Він зізнався, що коли йому довелося повідомляти дружині про смерть чоловіка, то боявся, що вона його зненавидить на все життя.

«Це було найважче, що мені довелося робити», — сказав Туршиєв.

Труну з тілом артиста винесли з театру під оплески присутніх.

Рівненський музикант та карикатурист Юрій Журавель намалював портрет видатного танцюриста та воїна.

«Як боляче! Нещодавно біля Майорська загинув соліст балету Національної опери України та викладач Київського державного фахового хореографічного коледжу Олександр Шаповал. А ще дуже боляче, що в українському інтернет-просторі обмаль фото, відео і інформації про нього. Я навіть не знаю, у ролі кого намалював Шаповала», – написав художник на своїй сторінці в фейсбуці.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024