Книжка 18+ і відродження Фронтери: Ірена Карпа презентувала у Луцьку новий роман

13 Вересня 2022, 17:54
Ірена Карпа у Музеї Корсаків 1721
Ірена Карпа у Музеї Корсаків

Ірена Карпа завітала до Луцька з самої Франції, аби презентувати свою нову книгу «Тільки нікому про це не кажи». Роман відрізняється від попередніх, адже написаний у жанрі детектив. 

«Багато сексу, ряд вбивств, Париж та багато матюків – це книга 18+», – каже саме авторка.

Завдяки харизматичності головної персони вечора, зустріч наповнилась відвертістю, гумором, психологією та, звісно, літературою. Понад сотню прихильників та прихильниць прийшли поспілкуватися з улюбленою письменницею. Подію відвідала й журналістка Район.Культура.

Приїзд Ірени Карпи до Луцька – це й знакова подія для організаторів відомого місцевого фестивалю «Фронтера», який останні рази переносився через коронавірус. Нині – війна, тому фесту й цього року не буде. Та все ж таки фронтерівці ризикнули змінити формат та додати культурності у повсякденне та сіре життя лучан.

«Ми зробимо все можливе, аби літературне життя в Луцьку знову забуяло. Наскільки це нині можливо, і наскільки це від нас залежить», – сказала директорка «Фронтери» Елла Яцута.

Фестивальний формат замінить велика кількість запланованих на осінь літературних івентів.

«Благодійність – це умова усіх запланованих подій, адже усі вони відбуваються, дякуючи ЗСУ», – зауважила Елла.

Дебютний для фронтерівців вечір з Іреною Карпою не став виключенням. Тож усі, хто прийшов на подію, донатили від 200 гривень на допомогу нашим військовим. Завдяки організаторам збору та небайдужим лучанам, які відвідали презентацію, вдалося зібрати майже 30 тисяч гривень. До слова, у Києві напередодні Карпа зібрала 37 тисяч. За її словами, там було набагато більше людей, тому Луцьк її приємно вразив.

Своєю чергою, письменниця організувала авторський тур Україною, де презентує книгу та теж збирає кошти на ЗСУ. Тому луцький вечір увійшов у рамки відразу двох благодійних проєктів, і «луцькі» гроші підуть на придбання авто для котиків.

Майже усі присутні купували літературний бестселлер. За словами Ірени, книга у магазинах – лише тиждень, а першого тиража уже майже немає у продажі. Авторка вірить у магію здійснення своїх побажань на палітурках, тому по закінченню презентації усі охочі просили написати заповітні бажання, залишити автограф та сфотографуватися із відомою письменницею. 

Ірена Карпа заінтригувала своєю новою книгою, адже розповіла, що усі герої взяті з реальних людей. Правда з етичних міркувань вона не називає їхніх імен.

«Якщо ви побачите схожість із якимись відомими людьми, то це не співпадіння», – із натяком промовила письменниця.

За словами авторки, їй сподобалось писати детектив. Та вона зауважила, якби мала математичне мислення – кінцевий результат був би іще цікавішим. Наступна книга буде гумористичною та лайтовою. Тож Карпа проанонсувала продовження до усім відомої «Як виходити заміж стільки разів, скільки захочете».

Окрім літературних секретів, Карпа поділилася й психологічними лайфхаками, на кшталт: як зачавити ненависного путіна, як не винуватити у всьому себе або ж як казати у дзеркало: «Який я молодець».

Пригадала Ірена й останній візит до Луцька, після якого пройшло вже багато років. Це було у славнозвісному «Кораблику». Колоритні лучанки переплутали її із Наталкою Карпою.

«Там були тіточки, явно не типові для тієї аудиторії. Вбрані, як моя мама. Вони відривалися, а потім у кінці підійшли до мене і сказали, що дуже люблять мою пісню «А калина – не верба». Тоді в мене з'явилось п'ять затятих шанувальниць», – усміхаючись пригадує Ірена. 

Зважаючи на те, що нині відбувається на Батьківщині, гумористична і легка мова Ірени все ж час від часу зводилася до теми війни. Письменниця розповіла, що наші події заділи Європу так, як вони не очікували. 

«Французи не задумувалися до війни, що їхні круасани печуться з українського борошна», – зауважила Ірена.

Європа відчуває ріст цін та деякий острах щодо свого становища. «Французи – зверхні та пусті», тому Ірена намагається «опускати їх з небес на землю», розповідати їм про реальних людей, які нині воюють на справжній війні, доносити «паркетним генералам» правду про те, що відбувається в Україні. Тих хто, залишається на тиловому фронті на Батьківщині – просить не падати духом та донатити на ЗСУ.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39