Рівненська облрада просить включити у шкільну програму твори Уласа Самчука

12 Вересня 2022, 15:18
Улас Самчук 951
Улас Самчук

Рівненська обласна рада ухвалила рішення звернутися до Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета щодо включення до шкільної програми вивчення української літератури творів українського письменника родом з Рівненщини Уласа Самчука.

Про це облрада повідомила 12 вересня на своїй фейсбук-сторінці. 

Відповідний проєкт підготували голова постійної комісії з гуманітарної політики Алла Черній та депутат обласної ради Олександр Набочук

«Після здобуття Україною незалежності твори митця були введені в шкільну програму з української літератури. Зокрема роман «Марія» про Голодомор у Україні, уривки з роману «Волинь» та стаття «Нарід чи чернь?». Проте за часів президентства Віктора Януковича творчість митця була вилучена із шкільного курсу літератури і сьогодні не вивчається», — зазначають в обласній раді.

Депутати вважають, що вивчення творчого спадку Уласа Самчука позитивно відобразиться на громадянській ідентичності українських школярів та сприятиме національно-патріотичному вихованню.

«Улас Самчук в історії України – знакова постать, «літописець українського простору», життя і творчість якого невіддільні від народу, серед якого він жив і творив. Його твори – не лише про рідну Волинь. У них доля всього українського народу, його боротьба за право бути й жити вільно на своїй землі. Напевно саме тому в радянські часи творчість Уласа Самчука була під забороною. Зважаючи на велич постаті митця, його вагомий внесок у розвиток української літератури, пропонуємо повернути до програми з української літератури вивчення творчості Уласа Самчука», — йдеться у зверненні.

За відповідне звернення проголосували 50 депутатів.

Читайте також: У Рівному вручили літературну премію імені Уласа Самчука

Довідково: Улас Самчук народився 7 (20) лютого 1905 року в селі Дермань Здолбунівського району Рівненської області. Помер 9 липня 1987 року в Торонто. Український письменник, журналіст і публіцист, редактор, лавреат УММАН, член уряду УНР у вигнанні, член ОУП «Слово». Входив до складу ОУН. Після розколу ОУН, залишився на стороні Голови ПУН полк Андрія Мельника. Відповідно до українського законодавства може бути причисленим до борців за незалежність України у ХХ сторіччі.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024